Skip to main content

Usnadní sušička práci?

Posted in

Možná mám hloupý dotaz, ale usnadní sušička práci? Je nás doma šest. Denně peru dvě pračky-bílou a tmavou, prádlo pověsím a druhý den sudndám, dám do koše pověsí další atd. Jednou za tři dny všechno prádlo poskládám (když děti spinkají)-tři až čtyři kousky dám do koše na žehlení-žehlím 1x za čtrnáct dnů. A teď moje obavy-nebudu otrokem sušičky-pračka se vypere, honem do sušičky, vypere se druhá- a honem poskládat prádlo ze sušičky-byla by škoda dát ho jen tak do koše-značkalo by se a dát tam druhé. Praní + sušení 5 hod. na jednu pračku. Ušetří mi to opravdu čas? Odpadne pouze věšení, což není taková hrůza, ale budu to muset denně skládat a denně ukládat do skříní. A mě je jedno, jestli dám do skřímě každý den 4 punčocháče nebo jednou za tři dny hromadu.
Asi jsem trapná, řekněte mi, že je sušička dobrá věc, ať se netrápím. Manžel ji moc chce...
Dita

Re

Sušičku jsem koupila, když se narodily dvojčata. Je nás doma celkem 5, neustálý koloběh věšení, žehlení jsem už nedávala. V zimě doma neustále sušáky, začaly plesnivět stěny.... Už bych ji nedala. Mám Boschku, třída B, v elektrárnách jsem si půjčila měřák, kolik sežere proudu, na nejdelší prg. to je kolem 12,-Kč, takže žádná hrůza. Prádlo krásně vyžehlené, bez vlasů, chlupů, nitek, prachu. I když v létě suším na balkoně, tak to dám na krátký 10 min.prg., prádlo se krásně načechrá a změkčí, tak ani to nemusím žehlit. A hlučnost taky dobrá - holky spí vedle v pokoji (s otevřenými dveřmi) a hezky u ní usínají..... Neváhej a kupuj!!

Ahoj,tak sušičku jsme dostali

Ahoj,tak sušičku jsme dostali před 3 roky jako svatební dar,vyzkoušená jen 3x, super, ale vzhledem k malému bytu / byla na pračce /,tak nakonec jsme ji museli zrušit, málo místa, je přivezená z Německa, jinak bych si jí nechala, opravdu i za ty 3 zkoušky mi ušetřila práci, ale bohužel není kam dát. do koupelny už by se nám nevešly další věci. Tak ji prodáváme. Pokud by měl někdo zájem cena je 6000 Kč. Jinak určitě doporučím.

Díky za rady. Asi svolám

Obrázek uživatele be.st72

Díky za rady. Asi svolám domácí poradu. Ještě na to mít kde vzít. No ale časem snad jo.

Bětko

Sušičku mám normálně volně stojící v pokoji, který je aktuálně "psí". Je kondenzační, takže se voda dráží v šuplíku, který vylévám. Součástí balení byla i hadice na napojení na odpad. Sušičku můžeš mít vážně kdekoli, kde je el. zásuvka a kde nevadí hlučnost.
A chceš ještě trochu nahlodat? Veškeré prádlo je perfektně zbavené všech vlasů, chlupů, či žmolků např. od papírového kapesníku. To je pro mě taky obrovské plus a myslím,že to tu ještě nebylo zmíněno :)

ahojky, stačí ti jen zásuvka,

ahojky, stačí ti jen zásuvka, vodu pak vyléváš z nádržky:-)) Fakt dpoporučuji já, také nejdřív na sušíčku a myčku nemyslela a nyní jsou to dva spotřebiče , kterých bych se nevzdala:-))denisa\

I když jsem ještě před pár

Obrázek uživatele be.st72

I když jsem ještě před pár dny na nějakou sušičku ani nepomyslela a četla jsem si to tady jen pro zajímavost, tak jsem teď docela nahlodaná a hlodá ve mě červíček, jestli ji taky někdy nepořídit. O téhle možnosti jsem nikdy nepřemýšlela, takže v dolní koupelně na ni už není místo - stojící na pračce by zacláněla v okně. Tak přemýšlím, kde pro ni eventuálně najít jednou místo až na ni našetříme - v horní koupelně, šatně, co já vím. Napadá mě jestli je k ní potřeba ještě něco víc než jen přívot elektriky - jako třeba odpadní hadice na odsušenou vodu? Nevím, neznám, tak snad nebudu za blbou. Díky Bětka

:-))

Díky za info, tak já taky prostuduju fakturu a uvidím, ale zrovna ty od elektriky, jsou takový dost nepřehledný...:-((

Tak nevím

Obrázek uživatele PetraN

na naší faktuře od PRE je cena za Kwh 1,67Kč.
jasně, je tam ještě spousta dalších plateb paušálních, takže možná pokud ty se do toho rozpustí, tak to dává těch 4-5Kč, ale ty já do spotřeby sušičky nepočítám, to jsou paušály, které bych platila tak jako tak, za odběrné místo, za rozvody, za kde co...ona samotná elektřina tak drahá není, drahé jsou ty služby okolo, to jsou největší pálky, ale ty se platí a´t máte spotřebič jeden nebo deset

Cena

Ahoj, opravdu se cena ele. pohybuje kolem 4 Kč, cena je složená z ceny ele, distribude a dalších poplatků. Nejlepří je vzít si roční vyúčtování a vydělit si cenu celkouvou spotřebou.

Já už jsem odborník na sušičky-manžel to doma studuje už 14 dní. Obecně platí, čím nižší cena, tím větší spotřeba. Sušičky do 10 000 suší kolem 50 Kč, sušičky kolem 15 000 suší za 30, a sušičky kolem 20 000 to dokážou za 15, ale pozor jsou i takové frajerky, že suší za 10 Kč, ale tam je velký skok-40 000.
Manžel zjistil, že musí mít tepelné čerpadlo, využívá vlastní vytvořené teplo na sušení-takový kruh a tím mají nižší spotřebu.
Teď je dobrá doba na koupi čehokoliv-vyprodávají se loňské modely...
Budeme kupovat sušičku.
Dita

No právě v tom je ten háček.

No právě v tom je ten háček. Já se také přiznávám, že se neorientuji v cenách energie, ale na netu na více stránkách udávají cenu kWh 4-5 Kč podle dodavatele. Takže u třídy A mi to vychází zhruba 15-20 Kč/cyklus. U tříd B-E udávají spotřebu opravdu různou od 3,5-5 kWh, pak by to vyšlo jednou tak dřáž..

Snažila jsem se zjistit, jestli udávaná spotřeba náhodou není na celý cyklus, ale evidentně ne, dokonce někde udávají roční spotřebu, což mi přijde dost divné, když každý suší jinak často.

Já rozhodně nejsem odpůrce sušiček, však ji používám už 10 let..

Určitě je to míň

Obrázek uživatele PetraN

samozřejmě záleží na energetické třídě.
Když tedy vezmu průměrně že u třídy B je spotřeba na jedno sušení cca 4Kwh a cena jedné Kwh je cca 1,7Kč, tak mi o vychází cca 7Kč (4x1,7), samože plus minus, přesnou cenu KwH neznám, to bych musela pátrat po účtech nebo na netu, ale myslím, že to zhruba toto.
Ačkové sušičky udávají spotřebu okolo 1,7Kwh, takže tam ta cena a jedno sušení je ještě nižší (1,7x1,7=3,4).
Co jsem tak pátrala na netu v diskuzích, tak ty hodnoty udávané výrobcem prý souhlasí (některé aktivní hospodyňky si spotřebu přeměřovaly).

-

Káťo, neumím tě opravit ani to vypočítat, ale určitě to takhle drahé není. Suším zhruba 5x týdně po celý rok stejně, kdyby to bylo takhle drahé, musela bych to na konečném účtu E poznat a přiznávám, že bych sušičku za takových podmínek ani nepořídila. Určitě je to v řádu korun. Tedy v případě sušičky s tepelným čerpadlem, kterou mám já. Jiné jsou asi větší žrouti.
Ještě jsem chtěla doplnit něco k té ekonomické stránce. Není potřeba zdaleka tolik oblečení, jako bez sušičky. To je podstatná úspora.
Já suším naprosto vše, na značky už nekoukám (sleduju to jen u speciálních oděvů, jako třeba nepromokavá bunda). Některá bodíčka se možná srazily, ale jinak je vše v pořádku.

spotřeba

Teď jsem koukala na net, takže spotřeba se pohybuje 3,5-5,5 kwh, tedy kdybych to vzala tak průměrně, když se suší 90-120 min jeden cyklus, pak cena vychází 20-40 Kč. Tedy při každodenním sušení to měsíčně vyjde na 600-1200,- Kč. Já suším tak 1-2x týdně, ale jen přes zimu.
Jestli se ve výpočtu pletu, tak mě opravte :-)

Re

Ahoj. Sušička mi velice pomohla, hlavně v zimním období, kdy věci špatně schnou a dlouho by zacláněly na sušácích v bytě. Občas se stane, že se jedno dítě v noci počůrá a pak je třeba vyprat nejen ložní, ale i peřinu (duté vlákno). Neumím si představit, jak bych to jinak sušila. Takhle v tom zas večer může spát. Dále využívám sušičku hlavně na velké věci (ručníky, utěrky, ložní, bundy, oteplováky,deky). Oblečení jen v menší míře - většina bavlněného prádla by se srazila ( dle cedulek), tak ho věším na sušáky a pak poskládám. U nás je dost suchý vzduch, tak ho systematicky zvlhčuji.
Zdraví Drahuše

-

Nemám pocit, že by spotřeba E byla nějak veliká. Někde jsem tu už psala, že jsem kdysi na netu narazila na výpočet a pokud si pamatuju dobře, dělalo to kolem 5Kč na průměrný cyklus (7kg prádla). Žehlička taky dost žere a jak dlouho žehlíš dvě várky prádla. Myslím, že podtrženo sečteno je to nula od nuly. Navíc ušetříš za aviváž, tu já už vůbec nekupuju.
Když si to dobře zorganizuješ, žehlit ani nemusíš. Já sice něco žehlím, protože jsem flink :), ale nelze to srovnávat s žehlením prádla jen z pračky. Všechno stačí jen lehce přejet ...

Ja to nepocitala, ale

Obrázek uživatele Olitwins

Ja to nepocitala, ale muzes.... Podivej se na spotrebu susicky u prumernyho programu (kazdy vyrobce to udava) a pak si na internetu najdi cenu za 1kWh elektricke energie. A mas to....

Kolik stojí provoz???

Ahojte, o sušice jsem taky tak trochu pošilhávala, ale dost mě odrazuje velká spotřeba energie...:-(( Počítali jste na kolik vyjde jedno sušení? Jestli jo, byla bych vám za info vděčná. Zuzka

jednoznacne doporucuji

Obrázek uživatele Hana H.

Uzasna vec, neumim si to uz bez ni predstavit, 5 clenna rodina, vsichni sportuji, peru denne. Driv jsem v lete vesela ve sklepe a v lete venku, nabehala jsem 100 jarnich kilometru, protoze pradelnu mam v patre. Vetsinu veci nezehlim, kdyz se to slozi hned, je to jako vyzehlene. Je to jako s myckou, uz si to bez nich neumim predstavit. A spotreba energie stoupla minimalne, to sice vysvetlit neumim, ale je to tak. Tak preji dobry vyber. HH

Taky protřepáváme

resp. já ne, ale přítel, když vyndavá pračku, každý kousek narovná. Výsledek sušení mi příjde stejný.
Jinak musím souhlasit se všemi příspěvky. Mám AEG lavatherm, jsem moc spokojená. O sušičce jsem nějakou dobu přemýšlela a rozhodlo to, že jsme čekali dvojčata. Chtěla jsem maximálně spořit čas.
Nebudeš otrokem, sušení si můžeš nastavit podle potřeby. Někdy mám prádlo v sušičce půl dne, příp. noci. Nastavím ji tak, abych mohla prádlo vyndat hned po dosušení, i když se to většinou stejně nepodaří :). Při každém sušení přidávám funkci, nevím jak se jmenuje, prostě ještě asi hodinu a půl po dosušení se v určitých čas. intervalech prádlo protočí, aby se nezmačkalo.
Musím přiznat, že žehlím, i když méně, právě protože většinou nemám čas (chuť :), prádlo hezky složit. Jinak bych tak z 80% žehlit nemusela.
Povlečení taky nemám nijak zmačkané, košile nenosíme. Rifle docela jsou, ale je tam program RIFLE, pak jsou v pohodě.
Hlučnost je asi jediné, co mi na sušičce vadí, jinak je to jeden z nejoblíbenějších spotřebičů :)

tak já protřepávám jak kdy, u

Obrázek uživatele KaterinaAd

tak já protřepávám jak kdy, u velkých věcí se to docela vyplatí, když ale nemám čas, jak vytáhnu všechno naráz z pračky, tak to narvu do sušičky:-).
U povlečení záleží na matroši...já kupuju v Ikea a je povlečení, které vypadá jak projité mandlem a jiné, jak vytažené krávě z -----

Re:

Sušičku mám už 7 let a už si to bez ní neumím předtavit. Ušetří času stejně jako třeba myčka a nikde Vám nezabírá místo sušák. Kdyby se mi odporoučela, jdu ihned do nové. Prádlo před vložením protřepávám, přijde mi, že je pak pěknější, krásně nadýchané. Pokud sušičku nepřecpete, prádlo není zmuchlané, naopak. Když něco vytáhnu ze skříně trochu zmuchlané a nechce se mi žehlit, hodím s vlhkou utěrkou na chvíli do sušičky a je to. :o)

Sušičku mám a používám hlavně

Sušičku mám a používám hlavně v zimě a na takovéto drobnější oblečení - spodní prádlo,trika, ponožky. Nedávám tam trika s výšivkami a potiskem, moje topy, většinou ani manželovi košile. V létě raději věším venku.
Krom spodního prádla a ponožek prakticky vše žehlím. Speciálně některé rifle jsou ze sušičky zmačkané. Také tam nedávám cejchy, jsou z ní hodně zmačkané.
Takže to kombinuji, pro mě to opravdu pomoc je, nesnáším přes zimu doma rozvěšené prádlo.

ahoj, taky to tam házím a

Obrázek uživatele Vladkax

ahoj, taky to tam házím a sušičku doporučuji! :-)

Ja do susicky pradlo normalne

Obrázek uživatele Olitwins

Ja do susicky pradlo normalne hazim a uprimne nevim o nikom, kdo by pradlo pred tim, nez ho da do susicky protrepaval.....

zlevněná

Ahojky,také se delší dobu přemlouvám do koupi sušičky, mají z 15 tis na 9500 skoro všude zlevněnou WHIRLPOOL typ AWZ8678, je na 8kg,kondenzační,má 6.smyls,že program buď zkrátí nebo prodlouží dle stavu prádla. Asi do ní půjdu.

Holky, děkuji

Tak já už se té sušičky nebojím... jen mi ještě řekněte, jestli do ní můžu to prádlo jen tak naházet-zmuchlané, nebo je lepší každý kousek protřepat.
Díky Dita

Ivon, fotku nevlozim, mam

Obrázek uživatele Olitwins

Ivon,
fotku nevlozim, mam specialni mistnost na pracku a susicku, ale mam je na sobe. Nespadne to, musis mit ale pracku i susicku jedne znacky a mezi to je takovy mezikus (bud jen takova deska nebo deska s vysuvem na postaveni kose) a do toho ta susicka "zapadne", je to stabilni.

Co se tyce hlucnosti, tak hlucna teda je, ale to je i pracka a to mam obe nove a celkem dobre (Siemens). Pokud si na to citliva, tak si srovnej znacky podle hlucnosti. Kdybych mela byvala neomezeny rozpocet, asi bych sla do Miele, je to spicka a podle me je nejtissi....

Jinak ja jsem si vybirala pracku a susicku tak, aby se tam vesel stejny objem pradla, tj. 7 kg max.

Susicka podle me fakt praci usetri. Ja teda stejne zehlim jen kosile, ale pak ty tricka a detsky veci nejsou tak "zezvaneny"..... Muj problem je, ze fakt nemam kde susit, mam mimi pokoje. Take vlhkost ze suseni pradla muze byt problematicka nejen ve starych domech, ale i novostavbach......

Takze suseni zdar...

Ahoj, musím přiznat, že jste

Ahoj,

musím přiznat, že jste mě tou chválou poněkud nalomily. Máme dost místa, takže mi nevadí sušák postavený v ložnici či v létě na terase, beru to i jako zvlhčování vzduchu :-) Na žehlení mi vadí hlavně to, že než se k němu dokopu, je to prádlo totálně přeschlé a tím pádem některé kusy bez opětovného zrosení takřka nevyžehlitelné. Ale hlavně mám pocit, že mi poslední dobou strašně čas utíká mezi prsty a mám potřebu alespoň někde ho trochu ušetřit.

Mohla byste sem prosím některá vložit fotku jak to vypadá v koupelně, když je tam pračka se sušičkou? Nějak si neumím představit stabilitu těch přístrojů, když stojí na sobě. Nehrozí, že to při těžkém mokrém prádle celé spadne? Jak moc je sušička hlučná? Vejde se do ní stejný objem prádla jako do pračky, nebo něco dosoušíte po topeních apod.? Nemáme skříně ale místnost s policemi a věšáky jako šatnu, tam bych asi usušené prádlo mohla dávat rovnou, bez zde zmiňovaného vydýchání...

To jste mi teda nasadily brouka do hlavy.

Díky za další reakce a případná fota!
Ivona

ahoj, sušičku bych nedala ani

ahoj,
sušičku bych nedala ani za nic, žádné věšení,sundavání,žehlení nikde žádné vlho a roztahané sušáky a kort v tomhle počasí je to bezva,prádlo nikde nemusí viset
tři dny a během 3 hodin mám vypráno,usušeno a uklizeno, nikde nejsou žádné koše přetékající prádlem a já se nemusím přemlouvat abych šla žehlit. Dětské prádlo nežehlim ze sušičky vůbec a sem tam nějaký kousek vyžehlim,ale to je jak nic, já jsem jedině pro, kup si jí,budeš spokojená:-)) denisa

Určitě

Obrázek uživatele PetraN

co mám susičku, tak nežehlím, stačí jen poskládat, nechat chvíli dojít a pak uklidit do skříně. Žehlí se jen manželovy košile, ale to stačí 1x za týden, 10 dní, má jich hodně, plus pár mých drahých kousků, které si šetřím:-).
A kolik času zabralo pověsit všechny spodní kalhotky, slipy, ponožky, to odpadlo.
takže úspora času velká, o tom, že po bytě se nikde neválí žádné prádlo a nezakopáváme o sušáky nemluvě

No jasně

taky je nás 6, denně 2-3pračky a rozhodně obrovská výhoda je to, že nemám prádlo v domě, snížila se vlhkost. Já teda prádlo ze sušky kolikrát taky hned nevyndám, a nic moc zmačkané není, to spíš jen větší kusy. JInak běžně prádlo vyndám a jned porovnám na sebe, a nechám si tak třeba 3várky, než to složím do skříně. Za mě, suška hodně usnadní práci.

Rozhodně čas ušetří, ani já

Obrázek uživatele KaterinaAd

Rozhodně čas ušetří, ani já bych nedala za nic na světě.
Prádlo stejně nemůžeš nechat v pračce mokré, hned ho taháš ven a na šňůru, takhle jen přehodíš z pračky do sušičky - u nás tahají z pračky děti, podávají, takže se ani neohýbám:-)). No a když peru víc praček denně, tak mě to aspoň donutí suché vytáhnout a poskládat a nehromadí se mi všechno v koši. Žehlím minimálně, dětské věci prakticky vůbec, ani povlečení...vlastně jen nějaká mačkavá trička a košile.

Ahoj,je nás taky doma 6 a

Ahoj,je nás taky doma 6 a sušičku bych nedala za žádnou cenu.
Prádlo peru nonstop a naučila jsem se - vyprat,hned sušička a hned poskládat /větší děti přehazují prádlo pračka - sušička a zapínají sušičku - takže mně odpadá jedna činnost/.Nežehlím téměř nic kromě některých košilí manžela,některé košile sušička dokáže "vyžehlit" celkem dobře a když s tím ještě pěkně praštím,je to jako od žehličky:-)))
Prádlo poskládané nechávám v koši chvíli vydýchat a pak do skříně.Co je pozitivní - nemám již ty hromady prádla sundané ze šňůry a neposkládané,do kterých se mně nechtělo.
Na sušičku a myčku nedám dopustit - to jsou moje hodný holky:-))