Skip to main content

Ahojky, moc všechny zdravím!!!
Asi se tento problém už hodněkrát řešil, ale byla bych moc ráda za pár vašich příspěvků!!
Mám doma 19měsiční dvojčata, kluka a holku. nejspíš se teď dostali do období vzdoru a mám pocit, že začínají zkoušet, jestli to, co je zakázané, opravdu platí. Př. chlapeček udělá něco, co jsem zakázala, dostane přes zadek a řeknu NE --- a za 3 vteřiny úplně to samé udělá holčička --- no někdy mám teda fakt nervy!!!Chtěla sjem se zeptat, jak řešíte porušení zákazu??? A taky, mám problém s tím, jak zabavit oba???? -- nemáte tip na nějakou společnou zábavu??? problém je v tom, že oni sami se zabavit moc neumí!!!
Moc děkuju za všechny příspěvky!!!!

Důslednost

Tak u nás pomohla a pomáhá jedině důslednost. Naštěstí jsem před dvojkama testovala výchovu na psech :-) a na starším dítku, na dvojky už jen aplikuji a drobně upravuji.
Nám se osvědčilo za nepravosti silně stisknout ručku /intentzita dle provinění/, to uklidní rodiče a usměrní dítko.
Pokud se začnou vztekat, být druhého, házet kolem sebe apod. posílám, popř. odvádím do koupelny se sdělením, až bude sluníčko může zpět k nám. Funguje nám to cca od 1,5 roku, kdy se jedno dvojče vzteklo poprvé. Okamžitě pochopili o co jde. Oddělená místnost opravdu funguje.
Jinak doporučuji se před každým ne skutečně zamyslet zda je nutné /nám se vyplatilo vše upravit co nejvíce pro děti, aby těch zákazů a úrazů bylo co nejméně/. Na druhou stranu chápu, že někdo těžce nese, že z každé místnosti krom ložnice je napůl herna. Jinak jak to jde jsme stále venku, nebo vyříme a pečeme což milují :-)Jo jo jak je pustím do kuchyně.... :-)
Nákupy bereme jako nutné zlo, takže většinou nakupuji jednou týdně potraviny pouze já, manžel hlídá, ale když už není zbytí /boty, kombinézy/ tak to řešíme po aktivitě. Naše děti jsou natolik temperamentní, že si opravdu cca od 1,5 roku nedovolím je nacpat do kočáru a jet do nákupáče pokud nejsou po vydatné vycházce, nebo jiné hutné sportovní aktivitě, to by nám i okolí opravdu osladili. Navíc mi přijde krajně zbytečné chodit si tam pro bacily.
Tak od roku to bylo skutečně náročné - kousání, bytí apod., ale vydržte já už si ty zlatíčka jen užívám od 2 let je to už jen nádhera :-)

Děkuju

Ahojky, všem moc děkuju za Vaše příspěvky!!! tak trochu jste mě uklidnili, že to, co se děje u nás , není žádná vyjímka!! Nemůžu si na malochy jinak stěžovat, v kočárku na vycházce krásně sedí, nějaký větší hádky mezi nima zatím nejsou --- jen to neustálý porušování mých zákazů mě štve!!! Děkuju za názory, a taky za tipy, co s volným časem - vyzkouším!!!!

respektovat a být respektován

Obrázek uživatele Ifka123

respektovat a být respektován jsem teké četla, sic je to už dávno.
také mám pocit, že stále melu jenom Ne, ne, ne, nesmíš, nedělej to...
když tropí alotrie a je to něco nebezpečného nebo nevhodného, odvedu pozornost jinam, oni jsou naštěstí chytlaví jako moucha na mucholapku.. :-)
pokud hází hračky, kopou do nich - odvedu/odnesu je do pokoje, kde se musí uklidnit a přijít a hračce se "omluvit" - pohladit a říct, že už "ne ne ne"
pokud se vztekají a válí po zemi - ignoruji je, dělám, že tam nejsou, protože oni na to divadlo čekají. Zpravidla to přejde do dvou minut......a že to holčička umí....moje mám je vždy konsternovaná, jak je možné vrátit čas....... prý celá já před těmi pár/mnoha lety :-)

Zulda má pravdu, bití nebo

Zulda má pravdu, bití nebo plácnutí je kontraproduktivní, děti si to zafixují jako že je normálka se bít i mezi sebou. Když se řežou, nemůžu je podle mně řezat taky a zároveň jim říkat, že se to nesmí. Ten trest by měl nějak souviset s tím, co udělaly, takže když plácaj do sourozence, musej jít třeba do jinýho pokoje, aby to nemohly dělat, nebo do ohrádky nebo tak něco. Ale člověk nemůže být pořád uvědomnělým rodičem, někdy nervy ujedou.
Je pravda, že jim skoro nic nezakazuju, přijde mi to moc namáhavé a cítím se jak pitomec, když pořád říkám NE!, a mám pocit, že to stejně nechápou. Radši odvedu pozornost na něco jiného.
Mně inspirovaly knížky Respektovat a být respektován (i když ne se vším souhlasím), potom Koncept kontinua (ne vždy se dá aplikovat na západní kulturu)a Líný rodič (dost funguje:))

-

Našemu párečku je 26m, takže vím, o čem mluvíte. Taky jsem to ze začátku řešila plácnutím, okřikáváním, apod. Každému ujedou nervy. Ale musím říct, že to moc účinná metoda není. Ještě dneska samozřejmě občas plácnu, ale je to jen za určitě věci, které si prostě nesmí dovolit. No musím uznat, že se pak těžko chlapečkovi vysvětluje, že on plácat nikoho nesmí.
Holčička mě docela ráda provokuje a pokud se jí to podaří a já začnu zuřit, má z toho docela psinu.
Tím chci říct, že podle mě je nejlepší metoda, děti maximálně zabavit, odvést pozornost od té dané činnosti. Když se rvou o hračky, snažím se jim vysvětlit, že druhý se na ní jen podívá a vrátí ji. A ten pak jde a skutečně hračku vrátí. A většinou to zabere. Ne vždy, ale postupně se to poddává.
Hodně mě inspirovala knížka Sourozenci bez rivality. Nejen ohledně rivality, prostě celkový pohled na děti.
To že jeden za něco dostane a druhý jde udělat to samé, je stále ještě pravidlo :)

Ahoj Kačko, naše děti, kluk a

Ahoj Kačko,
naše děti, kluk a holka - 19 měs., si strašně vyhrají s cereálníma kuličkama od Nestle. Nasypu jim to každému do misky a oni jsou strašně nadšení. I když to rozsypou, mohou to klidně jíst z podlahy, přesýpat a tak.
Další oblíbenou činností je prádlo. Před praním ho společně třídíme na světlé, barevné, atd. a pak někdy namáčíme do lavoru ve vaně. Moc je to baví. Samozřejmě to celé trvá 10x déle než normálně:). Věšení prádla v bytě na sušák je taky prima, ale musí být čistá podlaha, protože to háží všude možně.
Taky jsem jim dala moje korále, navlékají si je na ruce, nohy a krk a dávají je do různých hrnečků a kalíšků.
A ve finále - vlhčené ubrousky. Dám každému jeden a přidají se ke mně při utírání prachu.
Mezi těmito činnostmi se samozřejmě mydlí a řvou, ale víc už mě nenapadá.....:)
Nejlepší je to prostě venku, chodím na hřiště i když je pod nulou!
Petra

Holky zní to blbě, ale jsem

Holky zní to blbě, ale jsem ráda, že tyto problémy, řešíte taky. A to z toho důvodu, že si pak říkám, že se to neděje jen u nás doma a tím pádem, jsme asi částečně normální rodinka :o))). Nedávno jsem byla nakupovat s manželem v hypermarketu, děti hlídal na chvilku děda, takže to byla pro nás pohoda. Potkali jsme tam maminku s dvojčátkama v kočárku. Chlapečci pěkně seděli a papali rohlík, bylo jim tak 22 měsíců. Manžel na to hlásí, to by ses jí měla zeptat, co jim dává za léky na uklidnění. Protože to není možný, že jen tak sedí a nekřičí a nic si nevynucují a na to konto jsme si říkali, že naše holky nemůžou být normální. Protože toto neznáme, že by seděly v kočárku a byly v klidu. Kočárek nemají rády, ale když je s kočárky vyndáme, tak chvilku běhají, pak chtějí vozit kočárek to jim samozřejmě moc nejde, tak se chtějí nosit a to je furt dokola. Takže naše cesty do nákupních středisek s holkama je katastrofa, ale věřím, že jednou to skončí :o) Proto díky těmto stránkám si připadnu, že je plno věcí normálních a nedělám si z toho těžkou hlavu, jen to stojí hodně energie. Trošku jsem odbočila od tématu, omlouvám se. Lenka

Tady byla podle me podobna

Obrázek uživatele Olitwins

Tady byla podle me podobna diskuze>
http://www.dvojcata.cz/node/682597

Sani - mam stejne stary holky a mam to uplne stejny, co se tyce jedny, ktera nezvlada, ale vubec, svuj vztek a flustraci...Docela jsem rada, ze nejsem sama....

Hezký den holky, dneska jsem

Hezký den holky,
dneska jsem seděla v pokojíčku a přemýšlela že sem asi napíši stejný dotaz. Děkuji že v tom nejsem SAMA :) holky (19měsíců) zlobí, zlobí a zase zlobí....kousání už je konečně přestalo celkem bavit, tak sem ráda. Hrát si samy taky neumí a začínám mít strach že se to asik nikdy nenaučí.
Ještě zpět k tomu kousání. Poradila mi to mamka. Dítě musí mít místo kde ví že půjde za trest. U nás je to za dveřma v pokojíčku. Příklad u staršího dvojčete : Vendulka kousla Adélku skoro co 2hodiny, no hrůza řev a zase řev. Dostala přes pusu že to nesmí a hned jsme ji dali do kouta a dokud nepřestala plakat tak nemohla vylést. Drsné? Taky se mito zdálo,ale byla tam 3x s řevem asi 10minut,a ejhle nekouše a jakmile se řekne že půjde do kouta tak přestane dokonce dělat i kraviny co FAKT NESMÍ, např. lození na židličky, házení s hračkama, či kopání nožičkama.
Poslední dobou mi totiž příjde že říkám jen slova které začínají NE......!!! A už mě to nebaví.
Jak píše Lenka, doufám že se brzo udělá krásně a budeme moci chodit ven...a nebudeme nemocní :(

Ahoj Kacko, asi neporadím,

Ahoj Kacko, asi neporadím, řeším ten stejný problém. Holkám je 19 měsíců a je to hrůza. Opravdu zkouší, co vydržím. Například Nikolka stojí u televize a začne bouchat do obrazovky, tak jí napřed napomenu, že se to nedělá. Jenže jak jí napomenu v tom okamžiku Sárinka zpozoruje, že se něco děje a je hned u televize a dělá to stejný co Nikolka. Tak je musím obě odvést do pokojíku a něčím zaujmout. Nebo vědí, že nemají strkat ruku mezi dveře, že je to au. Jak zapomenu někde zavřít dveře hned jsou u nich a strkají tam ruce a křičí au. Jenže už se několikrát stalo, že jedna tam strkala ruce a druhá to zavíral, takže samozřejmě řev. U nás je to stejný s hraním, musím být s nima v pokojíku jinak si nebudou hrát a to si stejnak hrají jen chvilku. Pak se zase začnou nudit, tak jim musím vymýšlet zábavu, skládáme lego, vaříme panenkám, jezdíme na autíčkách, děláme kolokolo, prohlížíme knížky, ale u všeho stejně vydrží jen chvilku, nebo se u toho žduchají a řvou. Už jsem se i smířila s tím, že u nás klid nebude. A to bych mohla psát hodinu a stejnak bych nebyla u konce. Snažím se jim zakazovat jen nebezpečné věci a ostatní zatím nechávám. Ale co mně nejvíc štve, je Nikolka která si neumí poradit se vztekem. Něco se jí nelíbí a hned zaútočí na Sárinku kousne ji, tahá ji za vlásky, bouchá do ní, žduchá, jen aby si ulevila. Kolikrát nestihnu včas zakročit a pak má chudina modřiny. A to je to co mně teď nejvíc štve. Asi budeme muset zatnou zuby a vydržet. Já doufám, až bude teplejší počasí a budeme moc být venku, tak to bude už lepší. Ta zima je úděsná i pro děti nudí se a pak vymýšlí hrozný věci. Lenka :o)