Skip to main content

vrácení daně

Posted in

Ahoj, nevíte prosím někdo, jestli se dá příjem z dohody o provedení práce (automaticky zdaněno 15%) zahrnout do daňového přiznání a tímto požádat o vrácení daně (přeplatku)?
A jakým způsobem se odvádí z dohody daň? Je to celková částka za celou firmu nebo jmenovitě za každé rodné číslo? Mám pocit, že zaměstnavatel odvádí daň jen na oko, ale jde do jeho kapsy
Děkuji
Monika

DPP

Souhlasím s Janou do 5000Kč je srážková daň a tudíž je vyřízeno :)

Simona

Doplnění

Pokud nemáš jiný příjem, je možné na daň z dohody o PP uplatnit slevu na poplatníka v r. 2010 2070,- Kč měsíčně. Musela bys ale u zaměstnavatele podepsat dańnové prohlášení, že slevu neuplatňuješ jinde.

Ahoj Moniko, pokud je DPP

Ahoj Moniko, pokud je DPP (dohoda o provedení práce) do 5.000,-Kč, tak se srazí srážková daň a tím je vše vyřešeno. Ta se do daňového přiznání nedává. Pokud je DPP na částku vyšší, než 5.000,-Kč, tak se z toho srazí záloha na daň. Ta se odvede finančnímu úřadu na jiný účet, než srážková daň z dohody do 5.000,-Kč. Na sraženou zálohu je nutné vystavit potvrzení a to by se uplatnilo v daňovém přiznání. Příjem z dohody nad 5.000,-Kč se zahrne do základu daně a sražená daň se započítá jako záloha na daň z příjmu. Sražená daň (do 5.000,-Kč) se vypočítá z každé dohody zvlášť a samozřejmě odvede jednou částkou. Totéž platí i pro zálohu na daň.
Jana