Skip to main content

Rodičovská se od ledna sníží - Do konce února mají rodiče šanci si zvolit výhodnější tříleté čerpání, aby nepřišli o desítky tisíc

Rodičovská se od ledna sníží.

Čtyřletá rodičovská bude od nového roku méně výhodná i pro stávající příjemce. Do konce února mají rodiče šanci si zvolit výhodnější tříleté čerpání, aby nepřišli o desítky tisíc.

Rodiče nejmenších dětí by měli zbystřit: pokud v příštích dvou a půl měsících zaspí, mohli by přijít až o 57 tisíc korun. To bude nově rozdíl mezi tříletým a čtyřletým rodičovským příspěvkem. Doba na rozhodnutí, do kdy budou s dítětem doma, se od 1. ledna příštího roku dramaticky zkrátí a pravidla se mění i pro ty, co už příspěvek berou. Místo 224 tisíc korun bude od nového roku čtyřletá rodičovská jen 178 tisíc a možnost si rodičovskou dovolenou zkrátit na finančně nejvýhodnější tři roky se výrazně zkrátí. Rozhodnout se rodič bude muset, než bude dítěti devět měsíců (do konce kalendářního měsíce). Dosud na to měl o rok víc.

Rodičovská se začíná brát po skončení mateřské dovolené, tedy od šestého měsíce dítěte. Změna se týká nejen rodičů, kteří „rodičák“ příští rok teprve brát začnou, ale i těch, kteří už berou dnes. Konkrétně se změna může dotknout rodičů dětí narozených mezi 2. únorem 2009 a 1. březnem 2010. Pro ně bude platit dvouměsíční přechodné období. Budou mít čas do února 2011 se rozhodnout, jestli nastoupí na tříletou rodičovskou dovolenou. Pokud by takové rozhodnutí úřadu zapomněli nahlásit, automaticky zůstanou doma s dítětem čtyři roky. To pro ně bude znamenat mnohem menší příjem, než tomu bylo do letošního roku (viz tabulka). Až dosud nebyl rozdíl mezi čtyřletou variantou rodičovské (224 tisíc) a tříletou variantou (235 tisíc – volí ji 78 % rodičů) tak markantní. Nově se propast mezi nimi rozšíří na 57 tisíc korun. Na pozoru by se především měli mít rodiče dětí, které oslaví devátý měsíc života v průběhu ledna 2011. Ti už pojedou podle nových pravidel, takže na rozhodnutí budou mít čas jen do konce daného měsíce. Podle údajů statistického úřadu jde asi o deset tisíc dětí. Změna se také dotkne maminek, které před narozením dítěte neměly práci nebo studovaly. Ty volbu v délce rodičovské nemají – místo dnešních 262 tisíc ale nově dostanou o 45 tisíc méně. Po novém roce se to projeví tak, že jakmile dítě završí deset měsíců, začnou brát místo 7 600 korun měsíčně jen polovinu. Dvou- a tříletá varianta se nijak nemění. Na dvouletou má přitom nárok jenom matka, která si o ni zažádala a před mateřskou brala aspoň 16 400 korun měsíčně. Přelom roku se přitom rychle blíží. „O tom, že se bude rodičovská snižovat, jsem slyšela, ale žádných instrukcí na úřadě jsem si nevšimla,“ říká maminka Martina z Prahy. Kdyby si hned zkraje nezvolila tříletou rodičovskou, právě jí by se týkalo přechodné období v lednu a únoru. V call centru ministerstva práce na čísle 844 844 803 zatím rodičům poradit nedokáží. „Máme jen informace, které jsme našli na internetu, a ty jsou značně zmatečné,“ říká pracovnice na druhém konci telefonu. Klienty odkazuje na novelu zákona a na odbor státní sociální podpory při úřadu práce v místě jejich trvalého bydliště. „Pracovníci budou proškoleni, od Nového roku budou poskytovat informace ke změnám,“ říká mluvčí MPSV Viktorie Plívová. Vláda rodičovskou zkrátila, protože se k tomu zavázala v programovém prohlášení. Podle něj měla srovnat výši výplaty dvouleté a čtyřleté varianty. Jenže šla ještě dál a delší varianta se stala nejméně výhodná. Prodělají tak ti, kteří si čtyřletou „dovolenou“ sami zvolí, a ti, kteří si nových pravidel nevšimnou a včas nezajdou na úřad, si rodičovskou zkrátit. V neposlední řadě také na snížení rodičovské ušetří příští rok miliardu korun. Od Nového roku se omezuje porodné pouze na první dítě a pouze pro chudé rodiny a mění se pravidla pro navyšování plateb nemocenského u OSVČ, což dosud využívaly především nastávající maminky podnikatelky.

MF Dnes 18.12.2010