Skip to main content

Jak zorganizovat Štědrý den - večer?

Obrázek uživatele KaterinaAd
Posted in

ahojky. Dvojčatům bude 1,5 roku a pořád si lámu hlavu, jak co nejlépe naplánovat Štědrý den, abychom tím založili nějakou tradici, bylo to pro děti napínavé a mělo to nějakou atmosféru...
Jak to plánujete nebo máte vy?
Děti chodí spát v 19 hodin, to bych chtěla zachovat, takže večeře asi v 17, ale co pak? Mají jít s tátou na procházku a já nachystat pod stromeček dárky? Nebo mají vyhlížet Ježíška z okna v pokojíčku? Co děti nejvíce baví?
Moji rodiče to moc neřešili, na Ježíška jsme přestali věřit docela brzy, jediná vzpomínka - stromeček býval v hale, takže z procházky nás táta podával mámě do kuchyně oknem, abychom ho nevyrušili při nadílce:-)))))))))).
A taky jak se stromečkem? U nás jsem vždycky pomáhala zdobit stromeček během Štědrého dne, ale moc se mi líbí, když se děti ráno probudí a stromeček tam prostě je....
Díky za tipy:-)

Tak u nás nosí stromeček

Tak u nás nosí stromeček Ježišek až večer společně s dárky. Bylo to u nás tak, když byly holky malé. Minulý rok jsme to nijak neřešily, dvojčatům byl rok, ale letos zase přinese stromeček Ježišek. Tak napíšu, jak jsme to dělali,když byly holky malé a jak to budeme dělat pro příštích několik let s dvojčaty. Bydlíme v domě a dvoukřídlé balkonové dveře vedou z obýváku na terasu, kde je připravený ozdobený vánoční stromeček. Na balkonovkách jsou od rána zatažené žaluzie, aby děti stromeček neviděly. Před večeří jdeme na procházku a s dětmi se díváme do oken, kde už svítí stromeček, tam už Ježišek byl. To pozorování, kde už svítí stromeček, děti moc baví. Když se vrátíme z procházky, tak se navečeříme a po večeři jsem šla vždy s dětmi do pokojíčku, kde jsem s dětmi vyhlížela z okna Ježiška. Manžel zatím dal dovnitř stromeček a nanosil pod něj dárky. Když vše připravil a rozsvítil stromeček, tak zazvonil zvonečkem jako, že už tady byl Ježišek. Jo a ještě při tom máme puštěné koledy, ty hezky dotváří tu atmosféru Vánoc. U nás je technicky možné, aby přinesl stromeček Ježišek, ale mám hodně kamarádek z bytu a ty ustrojí stromeček 23.12. večer, kdy děti spí a ráno jim řeknou, že už Ježišek v noci přinesl stromeček a dárky přinese až večer. Přeji Vám všem krásné vánoční svátky!!!

Ahoj, je to hezky dotaz, jak

Obrázek uživatele Hana H.

Ahoj, je to hezky dotaz, jak maji jine rodiny jine zvyky, to se mi libilo cist.
My tedy taky vse pripravujeme 23.12, ja uz si udelam salat, polivku, pripravim rizky a kapra. Vecer zdobime stomek spolecne, to by mi asi nezbastili, ze ho prinesl Jezisek, kdyby videli tatu, jak ho den predtim reze na zahrade :-) I to vybirani a rezani stromku je dobrodruzne. Taky jsme to tak mely jako deti, ze jsme zdobily s tatou, zatimco mama chytala na Stedry den jidlo.
Po poledni na Stedry den prijedou nasi a manzelovo rodice a pak uz popijime a uzivame si, kdyz je hezky, jdeme ven, kdyz ne, tak ne. Pak my zensky peceme kapra a rizky, peceme to bud venku nebo ve staji, ma to atmosferu. Taky bych rada na nejaky vylet, ale vetsinou se moc nedostanu, preci jen nas je na tu veceri hodne, tak mam co delat vsechno prichystat. Tak v 18.00 jime. Klukum je 5 let, po obede uz nespi, ale donutime je aspon na 1,5 hod. Po obede se natahnout a odpocivat.
Jsou pak vecer milejsi a min mrzuti.
Po veceri jdu s klukama vyhlizet z okna pokojiku k brance a ten Jezisek jako naschval vzdy prijde z jine strany a da tam darky a pak zazvoni a uz padime...
Hrajou si jak dlouho chteji, vetsinou sami reknou, kdyz uz jsou unaveni.
Krasne svatky vsem

Jejej uplně jinak

Myslím, že z dětství to máme všechny stejné. Stromeček přes noc od ježíška. My jsme to předělali. Stromeček chystáme již víkend předem. Teď už mi tu svítí a dělá bájo atmosféru. Vzhledem k temperamentu našich dvojek máme pořízenou sadu nerozbitných filcových, korkových a slaměných ozdob /všechny ty překrásné skleněné a křehké čekají na pozdější roky.../ a děti zdobí s námi. Kdybych jim ukázala hotový ozdobený stromek, očesali by ho a nenechali na pokoji. Takto to všechno osahali a teď už nemají potřebu stromeček zkoumat. Jako překvapení to šlo s dcerou, ale kluci dvojky ani omylem. To jen inspirace pro rodiče stejně temperamentních dítek. Stromek přivazujeme pro jistotu silonem k trámu na stropě.
Dárky jsme dávali pod stromek, když byla jen dcera, přes její odpolední spaní, od té doby co poo nespí nosí ježíšek dárky v noci 23. Ráno se děti probudí a pod stromkem je nadílka. Celý den pak okukují a velice se těší.
Na dárky jsme velice opatrní, nemáme doma ani jediný a ani balící papír ani nic jiného. Dcera 7 nepochybuje o skutečnosti ježíška a chci ji tu krásu dopřát co nejdéle. Kluci 2,5 ti jsou u vytržení ze všeho co se od začátku adventu kolem nich děje. Betlémek, girlandy, světélka, barborku, výzdobu, adventní věnec, to vše máme již od první adventní neděle. Každý den vyjídají kalendáříky a věšíme adventního andělíčka na girlandu a čteme si jeho příběh. Děti malují ježíškovi hned první adventní víkend a přání dávají pod betlémek. My pořídíme vše v prvním adventním týdnu a pak už jen užíváme adventu. Milujeme pečení cukroví a letos byli dvojky již velmi zdatnými pomocníky.
Přeji všem ať už v jakékoliv režii, ať se Vám svátky vydaří a děti ať Vám dělají jen radost.

Ahoj,říká se ,že děti do

Ahoj,říká se ,že děti do jednoho roku nesmí na hřbitov,aby se jim něco zlého nestalo no aby neumřeli.
Musím říct,že jste mě teď hodně nahlodali s vánocema. Sem měla v plánu ozdobit stromek 23 až budou spát (holky 2 roky) a druhý den povečeřet doma,ale rozdávání dárku u našich (jsme sousedi). Aby jim nebylo smutno a hlavně mají větší dům a pohodlně se tam vlezem.Asi to uděláme,že něco tama zbytek u nás. Děkuji za inspiraci Iva

já vím, je to jen pověra, ale

Obrázek uživatele Janact

já vím, je to jen pověra, ale prostě blbá pověra, jako většinou všechny,ale nějak mě derou, ani nevím proč,,

ahoj Jano, tak nic jiného než

Obrázek uživatele KaterinaAd

ahoj Jano, tak nic jiného než pověra to nebude a věk v tom asi nebude hrát roli:-).

tak našim dětem byly teď

Obrázek uživatele Janact

našim dětem byly teď 2roky a štědrý večer bude u nás probíhat takto:
stromeček ozdobíme s manželem nakonec 23.12., až půjdou děti spát (původně jsme chtěli už 16.12. na jejich narozky, ale pak se nám to nezdálo).
Ráno tedy budou mít překvapení... ale později určitě budou zdobit s náma večer den před štědrým dnem, já to jako malá milovala a zdobení stromečku mám ráda dodnes. Mám ráda na stromečku i ozdoby, které mi něco připomenou, které si uděláme třeba i sami.Proto nám na stromečku každý rok přibude perníček, který si děti samy udělají, letos máme první, později i ručně dělané řetězy, naši mají můj, který jsem dělala v druhé třídě :-)
Ráno 24.12. po snídani půjdeme na hřbitov zapálit svíčky, těm kteří už s námi bohužel nejsou, pak připravíme pohoštění pro ježíška (kakao a vánoční cukroví).A půjdeme na oběd k manželovým rodičům na rybí polévku a houbového kubu. Po obědě zajedeme k mým rodičům,děti si tam hodinku schrupnou,přijede i brácha s rodinou a jakmile vyjde ta první hvězdička rozbalíme si první dárečky tam. Pak pofrčíme domů, než já dole děti svléknu manžel dá mezitím v obýváku pod stromeček dárečky, upije to kakao, ubere pár cukrátek a trochu na zemi nadrobí, to jak ježíšek ve spěchu pospíchal dál :-) děti jsou zatím malé,tak neřešíme, proč půjde manžel nahoru dřív :-) Po večeři, zazvoní zvoneček a půjdeme ke stromečku, pustíme koledy, zapálíme prskavky. Děti necháme s dárky vyhrát, takže půjdou spát až budou samy chtít :-)

Já mám moc ráda tradice, které se přenášejí z našich rodin,...
Ale jen ty veselé, spousta vánočních tradic mi přijde "smutných" jako když někdo vstane od štědrovečerní večeře, když se převrhne lodička ze skořápek, když je shnilé jablíčko, atd... takže ty vynecháváme...

Xdickie: ten stromeček pro ptáčky je hezký nápad, příští rok ho uděláme taky, jen musíme nějaký na jaře zasadit :-)

Chci se ještě zeptat,zda jste někdo slyšel o tom, že by děti neměly chodit na hřbitov? Já to nikdy neslyšela, s dětmi tam chodila od malička, až letos o dušičkách, jsem šla s naším tátou a potkala nás jeho známá 85ti letá paní a měla oči navrch hlavy, že jsme byli s dětma na hřbitově... :-( Bylo mi z toho úzko, radši jsem se ani neptala, co se jim stane, když tam byly :-( pak mi kamarádka, říkala, že by tam neměly chodit děti do 1. roka, ale proč nevěděla. Znáte to někdo? Já tyto pověry z duše nenávidím, připadají mi většinou zlé! tak nějak se jim snažím vyhýbat. Na hřbitov chodím za svými prarodiči ráda, chtěla jsem k tomu vést i děti, ale ta paní mi vzala, když mám být upřímná nějak chuť, tam děti brát :-(

Ahojda, tak nasim klukum je

Ahojda, tak nasim klukum je 18 m a holcine 4roky. Stromecek zdobime take vetsinou 23.12. a dcera nam pomaha{u nas Jezisek strmky nenosi], kluci uz ale budou spinkat. Vanoce slavime spolecne s mojimi rodici. Dopoledne pravidelne jezdime nekam do prirody ci na nejaky vylet, event. zdobime i ptackum stromecek. Pote decka pujdou spat, my ostatni mezitim pripravujeme chlebicky, obalujeme kapra,...Jidlo mame vzdy, jakmile se setmi s prichodem prvni hvezdicky na obloze, ji vzdy vyhlizime na zahrade:-]] Pote vecere, po veceri poustime u stolu svicicky, pote se vsichni oblekame a jdeme ven na zahradu, kde mame nasvicen jeden stromek a u neho vsichni zpivame Jeziskovi koledy a zapalujeme prskavky. Mezitim jeden z nas{vetsinou deda] nanosi darky pod stromecek a pote dojde k nam a zvoni zvonecek. Zbytek je jiz stejny...

ahoj, moc vám děkuji za tipy

Obrázek uživatele KaterinaAd

ahoj, moc vám děkuji za tipy a nápady, Leni, do Štědrého dne se určitě dáte dokupy!
Petro, to víš, že si to udělám, jak nám to bude vyhovovat:-))))). Jen už je to dost dlouho, co jsme s manželem prožívali vánoce jako děti a dvojčátka jsou naše první a budou poprvé vánoce více vnímat, takže sháním nápady, které nám sednou a budeme je realizovat.

Ahoj, tak my to letos

Ahoj, tak my to letos plánujeme takto:
dopoledne klid doma, na oběd si kluky (3,5 roku) vezmou prarodiče (bydlí ve stejné vesnici), já s manželem zatím nazdobíme stromek (podle něj ho nosí Ježíšek) a připravíme dárky, pak se s prarodiči a dětmi sejdeme venku při vycházce na hřbitov (to se trochu zpozdí děda, aby připravil stromek u nich doma). Z procházky půjdeme k prarodičům na večeři, kde je překvapí stromeček a asi jeden dárek, který tam Ježíšek utrousí a po večeři půjdeme k nám, kde bude hlavní nadílka.
Loni jsme nachystali stromek den předem, aby měli překvapení ráno, ale skoro na to nic neříkali, tak to letos zkusíme takhle :-)
A kdo ví, jak to nakonec dopadne, protože jeden má už tři dny horečku a příšerně kašle... :-))
Hezké Vánoce, Lenka

ahoj všem,musim se přidat k

ahoj všem,musim se přidat k verzi od PetryN máme to skoro totožné mám 7 letou a a3a půl dvojčata dnes jak říká Petra atd.už se chtějí podílet na přípravách atd takže se to od minula změnilo ,ale co musim opravdu řict !!!vždycky jsme je nechávali bez spaní po obědě ,aby si štedrý den užily a toje chyba- usnuly vždycky v 17 hod kdy měl být pomalu večeře apak byly mrzutý a musely se vzpamatovat tj letos je opravdu dám na hodku spát po oooo aby vydržely dýl.-)))tj režim bude stejný,ale přeci volnější.-))a budou dýl vzhuru.
přeju vám všem super zážitek s detičkama a krásný štedrý den a celé vánoce Vám přeje Zuzka

Moje představa,

taky jsem nad tím přemýššlela jaké zavest tradice. Holkám je 14m. Mám to naplánované takto.....23. večer budeme s manžou zdobit stromeček. Dpolopledne asi bude jako každý jiný den, procházka, hraní atd., odpoledne také vždy chodíme na procházku, takže to nevynecháme ani teď. Jak se vrátíme z procházky jeden z nás zůstane s holkama v pokojíčku a druhý dá dárečky pod stromek. Pak budeme ve vaně pouštět lodičky z ořechových skořápek se svíčkou. Večeřet budeme kolem šesté, tak jako jindy...........a pak příjde na řadu rozbalování dárků. Spát chodí holky kolem půl osmé. Tak uvidíme jak to klapne, kdyžtak to další Vánoce dopilujeme. Katy

Ahoj, tak myslím, že je jen

Obrázek uživatele PetraN

Ahoj, tak myslím, že je jen na vás, co si zavedete, dětem se bude líbit, hlavně když bude pohoda.
U nás to probíhá tak, že já si vše připravím 23., tj udělám salát, naporcuju kapra, uvařím polévku. Večer zdobíme stromek, když děti usnou a mají ho na 24. ráno jako překvapení. Okolo dvou let jsem to měli tak, že stromeček nosí Ježíšek. Vloni, to měli děti něco přes 3 roky, už věděli, že my stromeček kupujeme a Ježíšek ho jen zdobí ( viděli stromeček na balkoně, nemáme ho kam jinam dát, takže jsem jim to vysvětlili takto). Letos čteme knížku, kde si děti zdobí stromeček samy (s rodiči) a děti (4r) projevují zájem o zdobení, a ptají se, proč si ho nemohou ozdobit taky, tak ještě nejsem 100% rozhodnutá, jak to uděláme, zda si ho nazdobíme společně nebo ne, ale pokud ano, tak to bude určitě 23. Z dětsví si pamatuju, že jsme zdobívali stromek až 24. dopo a byl to vždy takový stres, zabralo to celé dopoledne, k tomu úklid atp. a to já nechci, chci mít Štědrý den v klidu a pohodě s nicneděláním:-).
No a 24 už máme pohodu, neděláme nic, jen si hrajeme, posloucháme a zpíváme koledy, koukáme na pohádky a jíme cukroví a ovoce, na oběd je bu´d nějaká hustá polévka nebo rychlé těstoviny. Odpoledne pak jdou děti s tatínkem na procházku a já obalím a usmažím kapra a nachystám štědrovečerní tabuli. My jako děti jsme na Štědrý den odpo s tátou obešly babičky s přáním hezkého Štedrého dne, ale nyní máme prarodiče daleko, takže se chodí do parku krmit ptáčci nebo k Vltavě labutě.
Děti se vrací k večeři. Po večeři jdou do pokojíka vyhlížet z okna Ježíška a poslouchat, zda uslyší zvoneček. Já rychle nachystám dárky a pak už zazvoním a jde se na to.
25. pak odjíždíme k prarodičům, kde jsme až do Nového roku.

Takto u nás, vy si to udělejte jak bude vyhovovat vám, děti budou nadšené ze všeho

Ahoj,máme ještě starší

Ahoj,máme ještě starší dceru,holkám je letos na vánoce rok . Večeře bude tak kolem půl šesté, pak pujdu s holkama do pokojíčku,manžel nanosí dárky a zvoní zvonečkem,zapálí prskavky. Dělali jsme to, ikdyž ta nejstarší na ježíška už nevěřila.Už je to taková tradice a je to každý rok stejné. Stromeček se zdobí většinou 24 ráno,ale letos,kvůli prckům,aby ho ráno viděli ozdobený,to bude 23. Krásné vánoce.

Ahoj, napíšu ti náš plán. U

Obrázek uživatele Petra13

Ahoj,
napíšu ti náš plán. U nás budeme s manželem zdobit stromek večer 23. Takže kluci budou mít ráno překvapení. O štědrý den si dáme večeři dřív, pak půjdou kluci vyhlížet ježíška z okna a mezitím jeden z nás nanosí pod stromek dárky, pak už klasicky vybalování, chvilku pohrát, vykoupat a spát.
Tak snad to tak vyjde.
Přeji klidné vánoce
Petra

ahojky, moc zajímavý dotaz,

ahojky, moc zajímavý dotaz, jsem zvědvavá co napíši ostatní:-)) my letos budeme mít
necelý rok, ale i tak tomu chci dát nějakou tradici a v ní poté pokračovat dále až kluci porostou..pěkný večer denisa