Skip to main content

23 měsíců a furt se v jídle hlavně patlají

Ahoj všem vynervovaným maminám, alespoň taková já momentálně jsem.
Už víc jak 2 měsíce zkouším, aby kluci jedli sami alespoň pribiňáček nebo jogurt. Jenže i když mají hlad, tak se v jídle hlavně hrabou a když na ně nedohlížím tak vše skončí rozpatlané na stolečku. Ani tak nejde o to, že by to neuměli, když se snaží tak jim to celkem jde, sice je nepořádek, ale vidím že jí, tak jsem spokojená.
Ale poslední 2 týdny se v tom hlavně vrtají, pořád je pobízím, a pomáhám třetí lžičkou, chválím, když se snaží. Ale oni se zajímají o všechno kolem a nakonec to chtějí vše rozpatlat. To jim to pak seberu, a buď je dokrmím já (když chtějí), nebo už jim nedám nic.
Zkoušíme to vždy ráno, mlíko mají cca kolem 6 hod. a že chtějí jíst volají už od 8-8:30hod. Dneska jsem jim dala jogurt až v 9:30 a stejně se v tom zase jenom vrtali. Takže hlad nepomáhá. (asi 20 řekne ham ham, ale tu lžičku si do pusy prostě nedá, když mu chci pomoct, tak je řev)
Já už nevím co s nima, staří jsou na to dost, dělám v něčem chybu? Nebo mi jenom chybí trpělivost?
Kluci mají 23 měs., ale jsme o 3 měsíce nedonošení, ten skluz podle mě zatím nedohnali. Ale jinak jsou celkem šikovní.
Jen pro úplnost, nejsou to moc dobří jedlíci, sladkosti jim jedou, ale do ostatního jídla se nikdy moc nehrnuli, spíš jsme s tím hodně bojovali, teď je to asi tak 2 měsíce co vařím jídla podobná těm našim a zlepšilo se to, obědy už nejsou taková tragédie, jako bývaly.
Tak nevím, poradíte mi, jak jste na tom vy? Myslím hlavně kluky, holky jsou prostě šikulky.

Diky za rady.

Asi zkusím je nechat se v tom vrtat, budu doufat že je to brzy přejde, a začnou jíst. Diky, Denisa

Hlavně vydržet

Ahojky, nám je 24 měsíců (holky) a cca od roka jíme úplně samy. Jak se chtěly vrtat samy v jídle, tak jsem je nechala. Začátky byly stejný jako popisuješ, v jídle se vrtaly a patlaly ho všude a nakrmit od nás nechtěly. Začala jsem jim tedy dávat "nepatlací jídlo" jako zapečený chleba se sýrem, přírodní plátky masa, brambory, zeleninu to vše nakrájené na kostičky a nechala jsem je ať si jí jak chtějí. Rukama, lžící, vidličkou. Na chvíli jsem zrušila polívky, omáčky, chleba s marmeládou apod. J abych nezešílela a nekompromisně jsem jim servírovala veškeré jídlo ať si ho jedí samy. Nepomáhali jsme jim vůbec s ničím. Jedly nejdřív nastřídačku rukama a příborem, prasily, patlaly, ale jak jsme jim vůbec nepomáhaly tak se výsledky dostavily velice rychle. No a hlad je nejlepší kuchař, přestaň je krmit úplně a uvidíš jak se budou ládovat J. Většinou jsem času kdy jedli využila abych se najedla já, jenom jsem je pozorovala z povzdálí no a pak jsem půl hoďky strávila uklízením, ale stálo to za to. Tak hodně sil

re:

Ahoj,
taky mám kluky. My jsme začali se samostatným jídlem brzo, takže problém u nás není. Ale to neznamená, že by neudělali nepořádek, zvlášť když jí jogurt. Ono je to dost i o dítěti, třeba Vašík jí vzorově a je čistý i po jídle zato Pepík hltá a tak spousta jídla zůstává na bryndáku. Taky samozřejmě všechno nedojí, to podle toho jak jim to chutná a jaký mají hlad. To co nedojí necháme, dokrmuju je jenom tím jogurtem, protože mlíko mi nepijí. Takže buď v klidu, když nedojí, prostě už nechtějí. Věk máte dobrý i s tou korekcí, určitě se dokážou najíst samy bez problémů. Být tebou tak jim nepomáhám a nechám to jen na nich, aby věděli, že když se nebudou snažit samy, tak se nenají. Chce to mít na jídlo víc času a nepospíchat na ně. Jestli líp jedí oběd, nechávala bych je jíst ten oběd, asi taky bude méně tekutý než jogurt a tak jim to půjde lépe. Určitě nepanikař, když budou ze začátku jíst méně, doženou to za pár dní, to je stejné jako při nemoci. V tomhle věku to už není o šikovnosti, ale o tom, že je pohodlnější, když je maminka nakrmí. Tak ať brzy pěkně papkají.

Papani

Ahoj Deniso,
mam sice holky (je jim 26 mesicu)..ale treba ti trochu poradim. Ja je nechavam jist sami od 12 mesicu..nekdy sni vic, jindy min, nekdy se v tom jen tak povrtaji a nic. ALe necham je, at sami si reknou, kdy maji dost. Nenutim je. Nekdy je obdobi, ze jedna sni vse a jeste ji i sestre z talire a nebo potom opacne..a nekdy si jen hraji a hazeji si to z talire sveho do talire druhe. Nejdrive se mi to vubec nelibilo a byl i neporadek vsude kolem nich, ale uz si zvykly a ji v pohode.
A taky zkus treba jim misto joburtu dat na male kousky chleba s necim.. a nebo neco jineho nez jen jogurt nebo pribinacek. Oni maji radi taky zmenu. Mozna to pomuze. Preji trpelivost a uspechy.