Skip to main content
Obrázek uživatele Janact
Posted in

Ahoj, tak já už žiju dopředu Mikulášem, vánocema a hrozně se na ně těším. Hlavně jsem zvědavá,jak budou nadšené děti (o vánoce jim budou čerstvě 2roky) :-)
Už mám dost nakoupených dárků a začínám přemýšlet o výzdobě. Vím, že je asi ještě čas,ale zpříjemňuji si tyto podzimní dny, které ráda teda rozhodně nemám :-(
Jakmile je v obchodech vánoční výzdoba začínám žít :-)

Chci se zeptat,jak prožíváte vánoce u Vás doma? Jakou máte výzdobu, zvyky,cukroví, zda milujete rodinné vánoční návštěvy,atd, atd jak prožíváte štedrý den a svátky... Máte u Vás doma něco speciálního, co je jen Vaše?

Já tedy letos vlastně poprvé budu prožívat tu vánoční atmosféru s dětmi (úplně první vánoce jsme byli v porodnici, loni (ty druhé) jsme se akorát vraceli od mých rodičů -přestavovali jsme, takže moc na výzdobu čas nebyl. Takže ráda přijmu od Vás nějakou inspiraci.

Adventní věnec, jmelí, Mikuláš, Samozřejmě stromeček, který zdobíme už 16.12. (na narozeniny dětí), cukroví (děti si každý rok "vyrobí" nějaký perníček,které budeme postupně dávat na stromeček, myslím,že bude zajímavé sledovat,každý rok,jak se zdokonalují :-)...

A ještě se chci zeptat, myslíte, že pro 2leté děti je vhodná nějaká návštěva dětské mikulášské zábavy? Jde mi o to, aby se nebály. Byli jste s takto malými dětmi? A jak prožívaly?

Jaké kupujete dárečky?

Děkuji Jana

Jsme starší :)

29.11. :)
Po dortech pokukuju všude možně na netu, i na MMB nebo . Podle fotek mi to nepříjde až tak těžké, ale uvidíme, jak to bude v reálu. Každopádně by to měl být vláček :)
K narozkám mám v plánu pořídit ponk a kuchyňku, ale ještě váhám. K vánocům už máme koupené lego, knížky, pastelky, modelínu apod., a ráda bych rostoucí židličky. Ale bez pomoci Ježíška to nepůjde, takže spíš až někdy v lednu (snad).
A pro ostatní členy rodiny nemám nic, a to ani v hlavě :(

ahoj,dětem jsem právě toho

Obrázek uživatele Janact

ahoj,dětem jsem právě toho zatím moc nekoupila, spíše ostatním :-O. Pouze postavičky domácích zvířátek, rády si je prohlíží v knížkách. Pak chci nějakou stavebnici, chlapečkovi autíčko, knížku, příslušenství na vaření a dál nevím, uvidím co mi padne v obchodě do oka. K druhým narozeninám dostanou společně kuchyňku na vaření. To je je baví, tahat mi věci na vaření,tak doufám,že je bude i bavit takto :-)
Dortíka taky řeším. Spíš,ale koupím. neumím péct a zdobit už vůbec neé. Co ty? kdyby si měla nějaký prima jednoduchý a pěkný dortík, poprosím o info :-)
Kolikátého jste prosince? my 16.12.2008

máme toho hodně společného :)

Ahoj Jani, dneska nestíhám přečíst příspěvky holek, ale koukám, že toho máme dost společného, jak "zlobivou" holčičku :), tak prožívání vánoc. Taky jsme první byli v porodnici, druhé byl hrozný chaos, abysme stihli všechny návštěvy, a letos prvně se hodně těším. A to opravdu po x letech, protože jsem díky tomu shonu okolo, panice a šílenství všech lidí, začala vánoce postupně nenávidět :)
Taky tápu, kde nakoupit výzdobu a ostatní, takže fakt skvělé u užitečné téma. Díky.
Jaké dárky jsi dětičkám koupila a budeš dělat dort ke 2. narozeninám? To je totiž další věc, kterou aktuálně řeším. Já cukrář panic :D
Díky, Zuzana

re:

Obrázek uživatele Hanoušek

Ahoj - tak nejsem jenom já blázen, co už myslí na vánoce :-) Já kupuju dárky už teď - ale spíš z toho důvodu, že pak nesnáším ty přecpané obchody lidma.
Jinak cukroví peču a vždycky říkám, že pod 10 druhů nejdu :-) Nějaké přehnané zdobení nemusím, ale klasika - věnec na dveře, do oken sněhové vločky, malý betlém a samozřejmě stromeček, který už loni strojily děti :-)
Mám ráda takový ten klid - takže přecpané obchody před vánoci a pak vánoční slevy hned poté mne přivádějí do šílenství :-) A bohužel nejsem asni vyznavačem vánočních trhů - kde si lidi šlapou na hlavu... takže se na mne nezlobte, ale do Prahy na trhy by jste mne nedostali ani párem koní :-))
Jinak bydlíme na vesnici a tady máme tradici - chodí trubači - jdou od domu k domu a u každého zatroubí vánoční koledu ( vybírají peníze na školu a školku) takže u nás se čeká na trubače a pak se teprve může jít večeřet :-) Manžel a děti kapra - já kapra kuřecího :-) jasně salát a děláme knedlíčkovou polévku.
Štědrý den si užíváme sami - ráno si vše připravím na večeři a pak koukáme na pohádky, jdeme na velkou procházku. Druhý den pak jedeme k mým rodičům a pak k manželovo. Bohužel tyto návštěvy moc rádi nemáme, protože je to spíš taková povinnost než radost :-(
Teď se těšíme na Mikuláše - toho si děláme sami - děda Mikuláš, brácha čert jeho manželka anděl - ale letos to budeme muset prohodit role, protože anděla máme těhotného :-) a letos ty naše zlobiče stejně asi čert nacpe do pytle :-)
Tak krásné vánoce všem :-) Hanka

VĚNEC

AHOJKY,JÁ SI DĚLÁM VĚNEC KAŽDÝ ROK SAMA,KUPUJI SI SLAMĚNÝ KRUCH A DO NĚHO ZAPICHUJI OZDŮBKY NA DRÁTKU TY SI SCHOVÁVÁM KAŽDÝ ROK,JINAK NAVÁŽU DRÁTKEM VĚTVIČKY OSVĚDČILY SEMI Z THUJI NEOPADÁVAJ A PAK KLASIKA DLE CHUTI PLÁTKY POMERANČŮ,MAŠLE,ŽALUDY A ŠIŠKY A VATU JAKO SNÍCH ATD ATD KAŽDÝ ROK JE JINÝ..-)))
P.S JANI D DÍKY ZA ADVENT MĚLI JSME Z MANŽELEM ROZEPŘI ON TVRDIL 5.12 JÁ 28.11 ZAPÁLIT PRVNÍ SVÍČKU TAK TI DÍKY ŽES NÁS ROZSOUDILA .-)NEVĚDĚLI JSME ZDA MÁME POČÍTAT 24 DO ADVENTU NEBO NE

jani, opravdu bezvadný

Obrázek uživatele Janact

jani, opravdu bezvadný příspěvek, je vidět, že vánoci opravdu žiješ :-)
Pečivo peču podobně jako Janča, také s mamkou, je to tak od jakživa ani si to jinak neumím představit :-)

1) chci se ještě zeptat,holky děláte si adventní věnec samy, nebo kupujete? Pokud ano, z čeho ho děláte, co vše potřebujete? Měla bych chuť ho zkusit sama, ale nevím, zda to zvládnu, aby byl k světu :-)

2) Jste pod stromečkem jen s dětmi a manželem / přítelem? Nebo třeba i s rodiči? My jdeme vždy na štědrý den na oběd k manželovým rodičům (máme houbového Kubu), a odpo jedeme k mým rodičům ke stromečku, kde se scházíme i s bratrovou rodinou a večeři a stromeček u nás doma máme cca kolem 19hod...

Advent

:o))

Vatemo, advent začíná 4 neděle před Vánoci. Pokud zrovna vychází Štedrý den na neděli, je poslední adventní nedělí právě Štědrý den. Jinak prostě vezmi první neděli předcházející před 25.12. a odpočítej si dozadu 4.

Letos by měla být první adventní nedělí 28.11.2010. :o)

týýýýbrdo toje příspěvek .-)

Jani tak myslim že jsi za všechny nadšence právě napsala vše co k vánocům patří.Každý na ně máme vzpomínky hlavně z dětství někdo veselé někdo ne úplně,což ale nebrání tomu si je udělat ve své rodině parádní.-)ty už si vše řekla takže se jen přidám,taky už z detma připravuju pomalu výzdobu a na mikuláše začnem vše šlechtit.Čim jsem starší a hlavně děti,kdy už vánoce opravdu vnímají letos budem prvně psát ježíškovi:-))tak jsem v menším stresu,vše chystám dřív a pomalu,jediné z čeho šílim já i manžel že vánoce především pro naši ostatní rodiny jsou tzv.svátky obžérství co nesnědí za rok na vánoce si vynahradí,takže se vždycky hrozíme návštěv a řečí typu a ještě ochutnej tohle ale hlavně taky ode mě a tohle jsem dělal já ochutnej atd.......:-)

tak a Jani a ted jsem si ještě vzpoměla!ty mě určitě poradíš.KDY VLASTNĚ LETOS ZAČÍNÁ ADVENT KDY SE ZAPÁLÍ PRVNÍ SVÍČKA NA VĚNCI??????JE TO 5.12?MÁM V TOM KAŽDÝ ROK MAGLAJS.-)

Vánoce, Vánoce přicházejí...... :o)))))))

Milá Jani a ostatní,

děkuji za založení tohoto tématu! Vánoce miluju a ve vánoční euforii opravdu žiji každý rok už od Mikuláše. :o)

Nikdy jsem nepochopila lidi, kteří nadávají, že už zase budou Vánoce a už aby byly za námi, že to je jen spousta práce a peněz. Já si myslím, že každý má Vánoce takové, jaké si je udělá.

Takže k našim Vánocům v rodině:
Od mikulášského týdne začínám s pečením cukroví. Moje maminka bydlí přes ulici, tak pečeme spolu. Na něco se sejdeme v jedné kuchyni, něco si rozdělíme a poslední předvánoční víkend se sejdeme většinou v její kuchyni a vše zdobíme a promazáváme. Míváme kolem 10 druhů cukroví -
vanilkové rohlíčky,
pracny,
střapáče (kokosová kakaová kolečka slepená oříškovou nádivkou, politá čokoládou a posypaná kokosem),
ořechové dortíčky (ořechová kolečka slepená nádivkou, politá čokoládou, navrch mandle),
sušenky,
vosí hnízda,
perníčky,
linecké koláčky,
kávová roláda (nepečná, promazaná máslovou nádivkou - úžasná!),
čokoládový salám (nepečený,
slepované ořechy z mandlového těsta,
sýrové tyčinky (jediný slaný druh).

Možná jsem na všechno nevzpomněla, ale tohle je určitě základ. :o)

Bez vůně domácího vánočního cukroví si neumím Vánoce představit. No, a aby se dalo pečení při práci a dvojčatech zvládnout, šidím úklid. Vlastně udělám trochu lepší týdenní úklid. Okna umyje v průběhu prosince manžel, jinak takové to ometání skříní zezadu nepěstuji a kuchyňskou linku nahoře utřu jen když opravdu zbude čas. Raději se projdu po Staromáku (jsme z Prahy), děti si pohladí zvířátka v živém Betlému a vůbec tak nějak nasávám adventní atmosféru. Také bych se letos ráda jela podívat třeba na předvánoční Vídeň, ale to ještě nevím, jestli mi vyjde čas. Určitě ale půjdu na nějaký adventní koncert.

Co se týče dárečků, přiznám se, že nakupuji ráda a asi dost utratím. Já si prostě nemůžu pomoct, miluju to. Vím, že spousta lidí říká, že si dárky nedávají, že si to můžou koupit kdykoliv v roce, ale.... to prostě není ono. Dávám většinou praktické dárky, není to jen vyhazování penez za blbosti a serepetičky. Takže tatínek klidně dostane pod stromek pilu a manžel sadu šroubovánků. :o))) Ale je to hezky zabalené, k tomu samozřejmě něco pro potěšení. Dětem se nakupuje nejsnadněji, tak tam se musím brzdit. :o) Mám obrovskou radost a potěšení z toho, když mohu sledovat rozbalování dárku ode mě a když vidím, že jsem se strefila do noty. Manžel loni ode mne dostal 5ti dílný slovník, moc si ho přál, ale nevěřil, že by ho dostal. Přes internet jsem ho sehnala s velkou slevou, tak nakonec jsem ho koupila. Každý díl jsem zabalila zvlášť. Sehnala jsem kartóny atp. a každý balíček měl jiný tvar. Něco dlouhé a úzké, jiný byl veliká měkká koule...., prostě když jsme mu je nanosili zpod stromečku ke křeslu, netušil, že to je 5 knížek. :o)))

Večeříme klasiku kapra + bramborový salát. Salát dělám bez majonézy, s jablky (recept od babičky z jižních Čech). je to paráda a pro mě ke smaženému kapru jakési vyvážení,aby mi z přemíry tučného nebylo zle. Každopádně mi mnohem víc chutná než salát s majolkou. Mňam. :o) Večeříme kolem 19 hodiny. Na stole máme staré andělské zvonění, takové to cinkací. Máme zhasnuto, hoří jen svíčky. Kluci (4,5 roku jedí s námi totéž, také kapra a salát, ale my jim každé sousto zkontrolujeme, aby tam nebyla kost. Ale šmakuje jim, loni snědli 2 kusy kapra každý). Polévku jsem loni objevila v Apetitu lososovou s pórkem, byla vynikající, slavnostní, takže tu opět uvařím a zřejmě se stane tradicí. Klasickou rybí s kapřím mlíčím nemusím.
Na večeři vždy přijdou i moji rodiče, z manželovy strany jsou zváni samozřejmě také, ale nechce se jim jet 200 km. Takže tam naopak v průběhu svátků jedeme na návštěvu my.

Po věčeři odejdu s dětmi se schovat do pokojíčku a čekáme, až zacinká Ježíšek. Uši mají našpicované a posloucháme... pak se ozve zvoneček a my jdeme do obýváku, kde mezitím manžel s mým tatínkem rozsvítili stromeček. Na stromečku máme kromě starých elektrických svíček muchomůrek i pravé svíčky a pravé prskavky. Je to krásné a stromeček nám zatím nikdy nechytl. Když se dobře upevní a umístí, je to vážně bezpečné. Chvíli okukujeme stromeček, kluci si ještě zapálí další prskavky, a když pak dohoří, začínáme rozdělovat dárečky. Já čtu a kluci na střídačku roznášejí dárečky lidem. Když je všechno rozneseno, rozsvítíme světlo (do té doby svítí jen stromeček) a začíná se rozbalovat. Vždy se rozbaluje jen jeden dárek a ostatní koukají, co obdarovaný dostal a tak se střídáme dokola. Vzhledem k tomu, že nás je vždy hodně, nám tahle chvíle vždycky dlouho vydrží. :o) No, a pak už se jen sedí povídá, papá, a prostě užívá Vánoc. Zavoláme si s bráškou a dalšími příbuznými, popřejeme hezké Vánoce, prostě klasika. V další dny se různě navštěvujeme, to už je asi všude stajné.

Holky, já se omlouvám za to dlouhatánské vylíčení našich Vánoc, ale jak jsem začala psát, nemohla jsem přestat. :o)

Přeju všem už teď krásné těšení se na Vánoce, nepodléhejte stresu a hezky si advent i Vánoce užijte!

Jana.

Přesně tak, kapr jíme

Přesně tak, kapr jíme všichni, jen každý v trochu jiné podobě :-). Manžel bude rád, že není na tom světě rád, který nejí ryby. A o to víc je rád, že má mě a já jsem k tomuto stanovisku ohleduplná- že mu kapříka na vánoce nenutím...

IVO KAPR PŘEPASÍROVANÝ PŘES

IVO KAPR PŘEPASÍROVANÝ PŘES PRASE NÁÁDHERNÝ FAKT :-))))TJ TO BUDU ŘÍKAT MY JSME NATOM TAKY TAK DĚTI A JÁ,MANŽEL RYBKY MŮŽE OSTATNÍ RODINA TAK 50 NA 50%
TJ DÍKY ZA NÁDHERNÝ TYP.-))))TAKŽE BUDEM LETOS KAPRY JÍST VLASTNĚ VŠICHNI.-)))

jupí!

Ahoj holky,
musím s vámi souhlasit, že vánoce jsou skvělé dny.
Naši kluci budou mít o vánocích 6 měsíců, takže s dárečkama se zatím hlavu nedělám, spíše to budou praktické dárky (jako autosedačky atd.), ještě z toho nebudou mít rozum. Je jasné, že něco malého dostanou, nějakou hračku, aby měli radost :-). Můj manžel má takovou specialitku na vánoce, pojmenoval si jí kapr přepasírovaný přes prase :-D....jelikož nejí ryby tak mu na vánoce dělám řízek, ale tchýně (jeho mamka) o tom nesmí vědět... u nich to byla vždy tradice. Každý rok s tomu hrozně smějeme a taky se snažíme to neprokecnout. Já osobně si vánoce nedokážu představit bez vanilkových rohlíčků a vosích hnízd-moje nejoblíbenější. Abych pravdu řekla, mám docela obavu jestli letošní vánoce a ty přípravy zvládnu. Nevím jak to půjde skloubit s péčí o děti... no uvidíme, nic nevzdávám dopředu. Joooo jinak ke zvykům - každý rok s manželem navštěvujeme vánoční trhy, ale nejen v Praze (kousek od ní bydlíme), ale i v jiném městě... v loni jsme byli v Norinberku a letos bych se ráda podívala do Bratislavy nebo do Vídně :-).
Mějte se krásně a vánočním časům volám HURÁÁÁÁ!!!! TĚŠÍM SE MOC, papa

hurá vánoce:)

Obrázek uživatele fanyna

taky je miluju a teším se na ne jako malá:)ale nemůžu za to-to jsem podedila.našim holkám budou týden před vánoci taky dva roky tak se moc teším,loni to ješte nebylo ono-ted si užijeme všechno.jsem slovenka takže u nás máme takové česko-slovenské vánoce,jak s cukrovím tak s menu na večeři,doma sme zpívali koledy ted si je jen pustím.Jinak na mikulášskou besídku s nima po prvé někam pojedu.Doufám že je nevystresuju nejak čertama,ale myslím že budou ok.Máme toho v prosinci moc,mikuláš,barča svátek,narozky pak vánoce,pak tatínek narozky....všeho možná bude příliš.ale co naděláme když jsem si je takhle načasovali:)
Jo a k té výzdobě-nejhezčí jsme měli když se narodili pač jsem to měla dopředu,a nic netahali,nerozbili...loni už toho bylo mín a letos doufám že u ž mají trošku rozumu tak si zase vyzdobím barák,okna,...jn otázka na jak dlouho:)