Skip to main content

co umí vaše dvojčátka v 16.měsících???

Ahojky,mám dvojčátka, páreček, budou mít 16 měsíců. Malej začal chodit, ukazuje na věci, reaguje na některý moje povely, jak dělají zvířátka zatím neumí, od malička vyžadoval pozornost Malá byla vždycky hodnější, nikoho na hraní nepotřebovala, vystačila si sama. Vím, že se děti nemají srovnávat, ale malá ještě nechodí, umí jen tata, nene, není tak zvědavá jak malej, kterej neustále na něco ukazuje a chce vědět, co to je - malá je pasivní, neřekne si o nic. Jak je to u vašich drobečků??? Snažím se věnovat oběma, ale sami víte, jak je těžký zaujmout dvě malé děti najednou!!!

Re:

Xdickie, tak to máme dost podobný děti:-) Chlapeček chodí od 15 měsíců, holčička A, zatím ne, ale snaží se. Dost žárlí a zuří, když vidí brášku chodit. tak snad ji to povzbudí a začne taky. nechci děti srovnávat, ani se to nemá. malej je prostě divoch, kterýho všechno zajímá, holčička je takovej pohodář --- jen jsem měla strach, jestli je v pohodě, když se ještě nijak moc neprojevuje!!! I když je pravda, že každej den oba něčím překvapí - malá se dneska rozpovídala "tou svojí řečí", malej si dneska poprvé dřepl a stoupnul!! Asi to chce,abych byla víc trpělivá, ono to všechno přijde samo

Všem moc děkuju za příspěvky.

Re:

Ahojda, nam bude 17m a teprve od 15m vidim u kluku nejake popkroky. Ale zato rapidni. Do 15 m ani jeden nechodil a byli skoro nastejno. Jakmile vsak B zacal tapkat, mylsenkove se dostal uplne nekam jinam. Mel vetsi prehled, zvladal spoustu novych veci a ten mesic nez se i A naucil choit mezi nimi byl velikej rozdil. Ted A chodi 14dnu a B jiz skoro dva mesice a rozdil v jejich chuzi je minimalni. Navic A dohnal B skoro ve vsem v cem mu predtim bracha utekl. NAvic posledni mesic zacali opravdu vsemu rozumet. Reknes, pohlad brasku, zavri dvere, dones boticky, ...a na vsechno reaguji. JInak se zacinaji i dorozumivat,a le tez posleni mesic"=))Ale do reci maji jeste daleko. Max. papa, baf,...a par zkomolenin. Kdy baaa...znamena asi 20 slov"=)) zato pekne sami ji, jeden chlapecek se nam uplne zamiloval do nocniku, zkousi si malovat,...zacali jsme chodit do MC a musim rict, ze mozna jsou kluci v hodne vecech normal ci pozadu, ale oproti ostatnim detem jsou mnohem vice samostatnejsi. Holt maminku za zadkem proste mit furt nemuzou a rekla bych ze v tom maji dvojctka vyhodu.

Re:

Obrázek uživatele KaterinaAd

Ahoj, mám taky páreček, za 10 dnů 16 měsíců:-).
Já srovnání nemám, jsou to moje první děti a s jinými se stýkáme bohužel miminálně, ale řekla bych, že jsou docela šikovní.
Zcela samostatně chodí holčička od necelého roku, kluk tak od 12,5 měsíce. Dneska už nechodí, ale zásadně na něčem jezdí nebo běhají:-).
Jsou závislí na obrázkových knížkách se zvířátky, takže umí celý arzenál buď slovně nebo předvést (jako např. že ježek dupe) nebo ukázat, pokud ani já nevím, co to zvíře dělá..takže co poznají:
kočičku, pejska, koníčka, slepičku, ovečku, krocana, žábu, páva, rybičku, čápa, kravičku, kozu, kačenku, medvěda..tyto slovně, na obrázku mezi dalšími nebo mezi figurkami najdou zebru, žirafu, slona, pantera, lva, krokodýla, vážku, krtka, motýla, holuba a řekla bych, že ještě další:-).
Pak ještě umí říct, ma-ma, ta-ta, ba-ba, de-da, ham, mňam, dej, na, bác, kolo, pa-pa, ne-ne, ty-ty-ty.
Myslím, že hodně věcem už rozumí - např. když oblíkám Víťu a řeknu Karolínce, ať mi přinese Víťovi botičky, tak jde do pokojíčku a přinese je, nebo si přinesou čepičky apod.
Umí ukázat, kde mají hlavu, ouško, nosánek, očičko, pusinku, pupík, nohu, ruku a kde má Víťa pindíka:-).
A ještě umí kolo kolo mlýnský - jak začnu "zpívat":-)), chytnou se za ruce, točí se dokola a nakonec zařvou bác a kecnou na zadek.
Na druhou stranu - s výjimkou dneška ještě nebyla noc, kterou by prospali celou, zpravidla musím ke každému 2x, z toho jednou bezpodmínečně mlíčko. Hodně a škaredě se vztekají, když jim něco nejde nebo nechci vyhovět, zakážu apod. Škrábou se a občas kousnou, shodí na zem. Leccos jim nechutná. Nechtějí se přebalovat, převlíkat..
Pokud jde o povahy, řekla bych, že hodně podobně, jen Víťa je soustředěnější, Kája zas o něco chápavější - nebo poslušnější?:-)
Tak to je asi všechno, co mě teď napadá...

Re:

Hezký večer,
tak my budeme mít 16měsíců(korig. 13,5) a co umíme. Chodíme už skoro 1,5měsíce, mama, tata, teta, dede, baba, brrrm, pa, kde je nosanek, ocicko, ousko, pusinka, atd. a na poveli reaguji taky rekla bych ze nekdy poslechnou nekdy ne. umi prinest neco co rekneme napr. auto, kravičku, knizku. jedine zviratko co umí tak je pes, ale taky jen jedna z nich. No prosto je to strasne individualni. Holky jsou neco jako ten tvuj parecek. jedna pozornost vyzaduje ihned po probuzeni, druhou proste zacnu zajimat az kdyz ma hlad :DDD ale v pohode nejak sem si nato zvykla.
A věnovat se oběma my někdy prostě a jednoduše nejde. A když to jde tak se velmi snažíme všechny tři ale většinou to končí tím že se holky začnou mydlit a bouchat po hlavičce. takže si toho moc nenahrajeme. Ale řekla bych 100% že se to všechno naučí, každé dítě se to naučilo. Pořád jim dokolečka, dokola říkám básničky, zpíváme písničky, a říkáme kde co mají, kde je to a kdo je to. Jak se jmenujeme prostě všechno jen opakujeme. A Vendulka (dvojče A) poslední dobou nedělá nic jiného než ukazuje a vydává eeeeeee.....takže si domýšlíme co by to tak mohlo byt. Chvilkama se nám zdálo že říka totoje??? ale nevíme to nikdo 100%...je s něma jen prostě legrace. ALE NA DRUHOU STRANU JSEM NEBO SPÍŠE JSME NĚKDY TAK KO ŽE UŽ V 8HODIN SPÍME VŠICHNI 4 I BABIČKA S DĚDOU, ČI TETY DOMA. JE TO NÁROČNÉ JE ZABAVIT A PROTO SE SNAŽÍME JIM NA TÝDEN SCHOVAT PŮLKU HRAČEK A DALŠÍ TÝDEN DALŠÍ PŮLKU A VYTÁHNEME TU PRVNÍ. BAVÍ JE TO CHVILIČKU, DOMNÍVAJÍ SE ŽE JE TO NĚCO NOVÉHO. TAK SNAD JSEM PORADILA. A NEBOJ DOŽENEHO TAK RYCHLE ŽE SE BUDETE I DIVIT. JE TO U NÁS ÚPLNĚ STEJNÉ.
SEM SE ALE VYKECALA CO?? :D

Re:

Obrázek uživatele dadap

Ahojky, hlavní je nesrovnávat. Na všechno jsou nějaké limity a z mého okolí vím, že kolem cca 2 let se všechny děti srovnají na "stejnou" úroveň. Mě to také nedá nesrovnávat. Náš nejstarší je starý 3 roky a 2 měsíce a dvojčatům - páreček je 17 měsíců. Tak dvojky bohužel srovnávám s nejstarším. Všichni tři chodili kolem 10-12 měsíců (myslím tím stabilní chůzi kdy už vůbec nelezli). Nejstarší uměl v 15m máma, táta, jak dělají zvířátka...dvojčata toho umí méně a po nejstarším vše opakují (hlavně , lumpárny) tak si myslím, že v něčem jsou zase napřed, např. Dominik se v 15m naučil přelézat postýlku, tak nás ráno chodí budit kraken do postele. Každé dítě je opravdu jiné, pokud se ti něco nezdá, zajdi za doktorkou, ale vím třeba, že u nás jeden kluk chodil až v 18 měsících a doktorka to prý chtěla řešit až po 20 měsíci. Ale on rovnou lítal, neučil se postupně chodit, asi měl prý blok, že spadnul při učení chůze kolem roku. Pokud se prostě dítě bojí postavit na vlastní je potřeba ho nějak nalákat aby zapomnělo, že stojí a má se rozejít. Přeji brzo první krůčky a pohodové spokojené dětičky Dáša :-)