Skip to main content

Ahojte. V jaké míře můžou téměř dvouleté děti lískáče a vlašské ořechy? A co slunečnicová semínka a jádra s dýní? Díky Iva

Re:

Ahoj, ja myslim ze je jeste jeden dobry duvod proc detem orechy nedavat - nekde rikaji az do tri nebo i sesti let. Male dite muze totiz kousek orechu vdechnout a pak muze byt velky problem. Neda se totiz dobre endospopicky odstranit - protoze zmekne a drobi se. Na netu je spusta informaci od lekaru, kteri orechy takto malym detem nedoporucuji.
Mej se, Martina

Re:

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojky,
určitě záleží na zemi původu, ale co vím, tak kupovaná se sem dováží ze třetích zemí - Čína, Afrika... kde díky tropickému klimatu a ne příliš spolehlivé manipulaci k růstu plísní občas dochází. Jinak bych snad ani proti semínkům nic neměl, nebýt tohoto. Není nad českou produkci, ale tu dnes v obchodě neseženete.
Tom

Re:

Ahoj, já jsem občas dala ochutnat čerstvé vlašáky, právě oloupané. Sušené mi moc nechutnají, takže je holkám rozhodne vnucovat nebudu :-) slunečnicová a dýňová semínka holky jedí tak od necelých 2,5 let, kupujeme pečivo sypané semínky, navíc já pražím slunečnicová semínka na pánvi a sypu je do zeleninového rizota. Holkám to moc chutná.
Kdesi jsem četla doporučení vařit tato semínka v kaších (pro cca roční děti) a pak pasírovat.... s těma plísněma asi záleží kde a jak se ta semena sklízí.... ale to bude vědět Tomáš

Re:

Tak teď si mě uplně vyrazil dech. Děkuju Tome

Re:

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Ivo,
do tří let bych jakékoliv ořechy dětem nedával vůbec. Maximálně bych udělal výjimku na vánoce v podobě vánočního cukroví, a to pouze u ořechů vlašských. Kromě alergizujícího působení ořechy i slunečnicová semena mohou obsahovat zvýšené množství aflatoxinů - jedovatých metabolitů plísní, které jsou nejsilnějšími karcinogeny na světě.
Tom