Skip to main content

Školní jídelna x centrální dodávka hotových jídel

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojky všem,
docela by nás zajímala statistika, jaký je poměr školek, které vaří pro dětičky samy a školek, kde je strava zajišťována centrálním rozvozem z nějaké vývařovny.
Před rokem u nás ve městě zrušili u všech základních a mateřských škol kuchyně a stravu vozí z místní vývařovny. O tom, že jsou jídla podřadné kvality (žádná zelenina, žádné mléčné výrobky, pouze samý omastek a spálená cibule, jídla přesolená a silně kořeněná pepřem) se ani nemá cenu rozepisovat...

Tom

Re:

Naše školka vaří sama a co si pamatuju z jednoho týdne za jídla - pohanková pomazánka, polívka z oves. vloček, zeleninová mísa na svačinu ani jednou müsli tyčinka.
Už tu taky kdysi uvažovali o společné vývařovně pro všechny školky a ZŠ. Jedna ZŠ tu vaří dalo by se říct centrálně- pro druhou ZŠ a asi po 2 z 5 školek akdyž jsem se dívala na jejich jídelníček tak se mi tam akorkát nelíbylo 4 x v týdnu na sváču tyčinka

Re:

Obrázek uživatele LadaVac

Ahoj,
naše školka si sama vaří a moc dobře,velmi pestrá a chutná strava,jsem maximálně spokojená! L.

Re:

Obrázek uživatele Jindra76

Ahojky, naše školka má vlastní kuchyň. Vaří tam dobře a jídlo je pestré. Na jídelničku se oběvuje i kuskus a pohanka. Takže jsem ze školkovou kuchyní spokojena. Jindra

RE:

Ahojky,tak v naší školce je vlastní kuchyň-na jídlo si nemohu stěžovat-jelikož jsme často nemocné chodím si do jídlonosiče ten první den než je odhlásím.Uzeniny žádné,ovoce a zeleninu mají denně,jogurtky nebo mléčné výrobky obden nebo každý den.Já jsme s naší kuchyní opravdu spokojená.Radka

Re:

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Lucko,
díky za příspěvek. S tím zastoupením masa hádáš dobře. Tvůj názor znám a navíc se tohoto příspěvku vůbec netýká :-)
Tom

Re:

Naše školka má 4 třídy, kuchyn vlastní. Vaří dobře, uzeniny minimálně, pomazánky, svačinky, polevky vše podle jídelníčku pestré. Děti jedí celkem dobře. Ve škole taky vaří, výběr ze dvou jídel. Taky fajn.

A o můj názor na zastoupení masa tě hádám nezajímá. :)

Re:

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Majdo a ostatní,
díky všem za příspěvky.
školní kuchyně zrušili u nás úplně všude, tj. 2 x MŠ a 1 x ZŠ a všude se dováží jídlo z vývařovny. Jejich oběd jsme měli možnost ochutnat vždy, když holky onemocněly a my nestihli jídlo odhlásit. Jitka ho pak cestou na oběd vyzvedla ve školce a přinesla ho holkám domů. Takže odhaduji cca 6x, přesně už si to nepamatuji... Velmi často bylo jídlo přesolené a asi 2x překořeněné. Jídelníčky jsou na internetu, smažená jídla jsou stále 2x týdně. V tomto školním roce jsme ale ještě neochutnali...
Uvidíme, jak letos, kdyžtak se ozveme.
Tom

Re:

Ahoj,
v naší skorovesnické dvoutřídce vaří 2 kuchařky a pokud bych měla soudit podle odpoledních svačin, které nosíme domů, tak velmi chutně. Ani proti skladbě jídelníčku nelze nic namítat.

Pokud jste uspěli se stížností na uzeniny, šla bych na to stejnou cestou přes ředitelku školky, pokud by to nemělo efekt, tak přímo přes zřizovatele - třeba by vám mohli vozit z nějaké ZŠ. Tam přece jen by měla být kvalita jinde.
M.
P.S.
vy se dostanete ve školce k jídlu, abyste ho mohli ochutnat ?
Neber to prosím zle, jen mně to zajímá. Do kuchyně by vás pustit neměli a třeba u nás se školka na po o. vyzvedávání otevírá až po jídle.
M.

Re:

Ahoj,u nás se vaří na základní škole a rozváží do školky a druhé ZŠ. Jídelníček je jak kdy, někdy mají celý týden dobrá jídla a někdy se zase divím,co těm dětem dávají jíst.
Hanka

Re:

Ahoj. Tak v nasi skolce se taky vari a taky dobre.Lucie

Re:

Ahojky,
tak u nás se taky vaří ve školce, chodí tam na obědy i škola a jídlo mají fakt dobrý, denně ovoce, zelenina, různorodost....jsme spokojeni.
Svatka

Re:

Ahojky, nám vaří škola. Ovoce, zelenina, jogurty, občas müsli tyčinka. Kluk si nestěžuje, chodí si i přidávat. Uzeniny jsou tak 1x za měsíc. Myslím si, že vaří jak co. Neteřinky chodily do té školy na obědy a něco jim chutnalo a něco né.
Vendul

Re:

Ahoj Tome, my jsme malá vesnická jednotřídka, smíšená třída o 25 dětech. Školka má svoji malou kuchyňku a vaří si sama, Matesovi asi chutná, protože si jde třeba i 2x přídat - z domova je zvyklý pouze na domácí stravu, řekla bych i zdravou stravu. Ve školce mají denně mléko, ovoce a zeleninu a vetšinou nějaké tvarohoé pomazáky, smažené jen minimálně, uzeninu jsem ještě nezaregistrovala. Taky si někdy s kuchařkou samy děti něco upečou, např. koláčky aj. V tomhle maximální spokojenost. Teda až na ty nemoci, týden doma, týden ve školce, ale to patří do jiné kategorie ..........

Re:

Ahoj, k nám se jídlo vozí z centrální vývařovny. Co jsem jídlo viděla, tak se mi zdálo chuťově docela dobré, uzeniny žádné, na svačinku je téměř denně mléko (pochybuji ale že je plnotučné a čerstvé). Se zeleninou a ovocem nejsem spokojená vůbec. Odpolední svačinku si nosíme domů a to máme např. namazaný rohlík + 1ks cherry rajčátka nebo 1 kuličku hrozna - to mi připadá směšné množství. Chodíme do školky teprve první měsíc a děti se vrací ze školky hrozně hladové a žíznivé a to mi tvrdí, že snědly všechno. Chtěla bych vidět tu velikost porcí co mají na talíři.....Liba

Pro Toma

Ahoj Tome,
už si na to vzpomínám. S jídlem to mělo co do činění :-).
V naší škole se vždycky vařilo (už za mě a to je dost dávno), do školky, která byla tenkrát jinde se vozilo jídlo ze školní jídelny.
Před pár lety se musela vrátit v restituci budova, kam jsem chodila do školky a školka se přemístila do budovy vedle školy, kde byla dřív družina (za našich mladých let). Kuchyň, kde se vařilo, je pořád na stejném místě.
Naše ředitelka (je stejná pro školu i školku) si hlídá, aby jídlo pro děti splňovalo normy. Hlídají to samozřejmě i kuchařky. Kontroluje to nevím kdo, asi hygiena. Na nátlak některých rodičů se školkovým dětem zařadilo více ovoce a jogurtů.
Nemůžete s vývařovnou něco udělat třeba prostřednictvím ředitele školky? Na jídlo pro školkové děti jsou velmi přísné normy, aspoň tak nám to na třídní schůzce podala ředitelka.
Jana

pro Janu Se.

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Jani,
řešil jsem tenkrát něco jiného - zastoupení uzenin v jídelníčku. To se po naší (a nejen naší) intervenci naštěstí hodně zlepšilo :-)
Nyní by mě spíš zajímalo, jak často dochází k rušení školních jídelen a centrálnímu zásobování odjinud. Máme jistá podezření...
Tom

Re:

Tak u nás ve školce (dá se říct vesnické) mají 3 třídy a vaří si sami. Vše obstarává jedna kuchařka a nemůžu si stěžovat. Monika

Re:

Ahoj Tome,
u nás je už roky školní jídelna, takže se nebojím :-) Já totiž na ní taky vyrostla a jsem v pohodě ;-) jo a klukům moc chutná a snědí víc jak doma :-D

Re:

Ahoj Tomáši,
neřešil jsi to tady už před rokem? Jen mě to tak napadlo, nerýpu :-).
U nás se vaří pro školku (40 dětí) a školu (celý první stupeň, počet dětí neznám).
Dětem jídlo chutná.

Re:

Ahoj Tome,u nás funguje vedle MŠ kuchyně,která je společná i pro ZŠ.Na skladbu jídelníčku si nemůžu stěžovat a oproti loňsku se mi zdá ještě propracovanější(zatím).Čerstvé ovoce a zeleninu mají v MŠ pravidelně,většinou k odpolední svačině,mléčné výrobky k dopolední.Zatím jsem se nepídila jak to má škola základní,jestli oni k obědu ovoce a zeleninu dostávají,na to máme ještě čas:-))
Tady u nás ani žádná centrální vývařovna není.Rozvoz jídel tu ale funguje z jedné Školy v přírodě a dost lidí od nich obědy bere a jsou spokojeni.

Re:

Obrázek uživatele janouskova.olga

Tome, tak u nás se ve školce vaří. Děti chodili prvních 2,5 roku do malé vesnické školky o celkem 12ti dětech a byla tam kuchařka, která vařila. Teď chodí do jiné školky, kde je ale také jednotřídka, ovšem s počtem dětí 26 a i zde jsou kuchařky a vaří... V té první školce jídlo asi úplně dobré nebylo, protože děti řčasto nedojídali, nebo nejedli vůbec. Teď jsem zatím ještě ani jednou neslyšela o jídle nic špatného, respektive vlastně neříkají vůbec nic. Když se zeptám, tak jim chutná a prý snědí všechno. Jídelníček se mi zdá v pořádku, ale je fakt, že já neřešim, jestli mají uzeninu jednou týdně a nebo jednou měsíčně. Mám děti nejedlíky a tak jsem ráda, když jí... Já sama jim dělám 1x týdně k večeři párek v rohlíku a občas hranolky hezky osmažený ve friťáku... já vim, nic moc, ale oni to snědí... jak jsem psala, mám nejedlíky a dávám jim to, co snědí... Ivana

RE

U nás taky zrušili kuchyň, jídlo se sice dováží, ale vaří se ve školce ve vedlejším maloměstě. Jídla jsou výborná, jak chuťově (párkrát jsem měla oběd doma) tak složením jídelníčku. Je pestrý a v rámci možnosti i zdravý, uzeniny mají minimálně, nanejvýš 1x do měsíce, třeba párek k čočce, ale je to spíš vyjímka, na svačinky chleba, rohlík, dalamánek s pomazánkou nebo rajčetem, marmrládou atd. opravdu to obměňují a navíc, když se rodičům něco nelíbí, můžou zavolat přímo paní, která skládá na celý týden jídelníček, u svačinky mají navíc třeba tyčinky pribiňáček, vždy ovoce, zeleninu a navíc jsme se s učitelkama domluvili, že 2x týdně donesou sami rodiče zeleninu a ovoce a učitelky to dětem nakrájí mimo dobu, kdy je jídlo a i děti, které to nemusí, zobou a 2x týdně donese každý rodič pomeranče, mandarinky a jablka, jedna akční paní učitelka odˇšťavňovač a dělají dětem fresh :-). Takže u nás super, doufám, že to tak vydrží. A jídlo stojí 570 Kč měsíčně+asi 150,-, co nosíme sami, ale samozřejmě, kdybychom nechtěli, tak nosit nemusíme.