Skip to main content

Rodicivsky prispevek v pristim roce

Posted in

Ahojda, nevite jak to bude ci nebude nakonec vypadat z RP v pristim roce? Hlavne co se tyce 4lete varianty.

Kopíruji aktuální zprávu z idnes.cz

Rodičovský příspěvek

Vláda odmítla nečekaně výrazné škrty v rodičovském příspěvku , navržené ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem.

"Rozhodli jsme se striktně držet původního záměru z koaliční smlouvy. Škrty se tedy nedotknou dvouleté ani tříleté varianty. Pouze čtyřletá klesne tak, aby v celkovém objemu byla rovnocenná dvouleté," říká premiér Petr Nečas.

Podle výpočtů online deníku Aktuálně.cz by se tato změna výrazně dotkla nezaměstnaných matek. Oproti dosavadnímu stavu dostanou od státu až o 45 tisíc korun méně (za celou dobu pobírání příspěvku).

Podrobnosti o schválených změnách zatím vláda nezveřejnila. Není tak ani jasné, zda a jak se škrty ve čtyřleté variantě dotknou rodičů, kteří už příspěvek pobírají.

Z Nečasových slov také vyplývá, že vláda nakonec zřejmě neschválila pružnější přechody mezi jednotlivými variantami čerpání, což měla být hlavní výhoda Drábkem navržené reformy.

Re:

ahoj,já slyšela že tříletá bude 7000 a čtřletá 3.500kč

re:

Ahoj, toto psali včera v Blesku...
Sníží se výplaty rodičovské ve čtyřleté variantě, tříletá zůstane na současné úrovni, to znamená 7600 korun měsíčně až do doby, kdy dítě dosáhne věku tří let.
Moc tam toho nenapsali, ale změna asi nějaká bude...

Re:

Ahoj.
"Návrh upravuje i podmínky pobírání rodičovského příspěvku. Dosáhne maximální výše 216 000 korun bez ohledu na to, jak dlouho zůstane rodič s narozeným dítětem doma. Nejvýše však bude moci na rodičovské zůstat stejně jako v současnosti čtyři roky. Měsíční výše příspěvku se může pohybovat mezi 4500 až 11 500 korun."
Pochopila jsem ale, že tomu, komu to dobíhá, by se snižovat nemuselo - teda spíš, že to ještě není jisté.