Skip to main content

Dost často si maminky neví rady...

Dost často si maminky neví rady a píší nám, jak svá dvojčátka naučit pravidelně chodit na nočník.

Několik rad jak na to:
Ve věku 14 -15 měsíců děti začněte seznamovat s nočníkem a vysazovat je po každém probuzení, a večer před spaním.D ěti občas do nočníku něco udělají, ale většinou budou jen sedět bez očekávaného výsledku. V tomto věku dítě ještě natolik nechápe, co má udělat, ale jde o to, aby vědělo, že nočník existuje (nejenom pleny) a hlavně kde je. Když se budou bránit a vzpírat, na několik týdnů či měsíců navykání přerušte. Každé dítě má svůj čas a začne chodit na nočník úplně samo.

Já jsem to zkoušela po dvou měsících znova a úspěchy se dostavily. Holčička chodila v 17ti měsících čůrat a od 22. měsíce kakat. Chlapeček sice později - 20 měsíců čůrání a 25.měsíc kakání, ale překvapil nás tím, že si najednou začal pro nočník chodit sám.

Každé dítě je jiné a v žádném případě, když chodí později než ostatní, není zaostalé ani hloupé. Pokud dítě (děti) není opravdu zralé na to, aby pochopilo, proč tam sedí, nemá smysl to lámat přes koleno. I když na Vás bude okolí a příbuzní tlačit, nikdy děti nenuťte násilím a neříkejte jim : „Ostatní chodí, tak vy budete chodit taky!“