Skip to main content

Tisková zpráva 12/2007 - vyhlášení ankety nejstarších dvojčat

14.12.2007 - Vyhlášení ankety o nejstarší dvojčata.
V rámci vánočního setkání, které se konalo v Centru pomoci rodinám s dětmi z vícečetných porodů v Matoušově ul. 18, Praha 5 proběhlo slavností vyhlášení vítězů ankety o nejstarší žijící dvojčata v Čechách, kterou Klub dvojčat vyhlásil v září tohoto roku.

Nejstaršími žijícími dvojčaty jsou František a Kašpar (Jožka) Stehlíkovi z Hlubokých Mašůvek u Znojma, kteří se narodili 15.7.1916.

„Minulé století odříkají jako v hodině dějepisu. Narodili se za císaře pána, dětské boty prochodili s první republikou, druhá světová válka je zaskočila co by mladé muže, hořkou pravdu o životě v socialismu poznali jako tátové od rodin, a dnešní dobu proto berou s nadhledem,“ píše o nich Znojemský týden.

Nejstaršími žijícími ženami jsou Aloisie Hrubá a Antonie Vondráčková z Prahy 4, které se narodily 30.11.1917.

„Tety jsou z Prahy, obě jsou již vdovy. My muži většinou nevydržíme tak dlouho jako ženy, i když jsou výjimky - jejich otec se dožil 97 let. Poté co ovdověly se sestěhovaly do jednoho bytu a žijí spolu. Jsou jednovaječná dvojčata. Často si z lidí dělaly legraci - se záměnou. Také jsem se stal obětí tohoto žertování. Když jsem je poznal, tak jsem byl představen tetě a za chvíli přišla tatáž žena a já jsem jí byl opět představen. A já koukal jako puk, proč že mě té tetě moje nynější žena představuje podruhé. Že je jinak oblečená jsem si nevšiml. Věděl jsem, že má tety dvojčata, ale že jsou tak stejná, to jsem nevěděl,“ říká zeť jejich sestry, pan Pavel Vlasák.