Skip to main content

Tisková zpráva 10/2008 - křest knihy Dvojčata

2.10.2008 Křest knihy Kláry Rulíkové : Dvojčata
Dnes odpoledne v Centru pomoci Klubu dvojčat a vícečat slavnostně pokřtila Gábina Dvořáková (maminka dvojčat a manželka našeho trojnásobného zlatého olympijského desetibojaře Tomáše Dvořáka) a Martin Mejstřík (senátor) knihu Kláry Rulíkové Dvojčata, která vyšla 20.9.2008 a 5 týdnů vedla žebříček TOP 5 knih o výchově a pedagogice nakladatelství Computerpress.

V knize naleznete:

Jak je to s jednovaječnými a dvojvaječnými dvojčaty – proč a jak vzniknou, jaké jsou rozdíly v jejich výchově.
Možné zdravotní problémy v těhotenství a při porodu v případě dvojčat a trojčat. Kojení dvojčat a trojčat, nejvhodnější polohy a tipy pro usnadnění kojení, nejčastější potíže a kdy a jak začít děti přikrmovat.
Sourozenecké vztahy dvojčat mezi sebou a vztahy s dalším sourozencem.
Podle jakých kritérií a kde vybírat vhodný kočárek, postýlky a další pomůcky vhodné pro dvojčata a trojčata.
Vývoj a výchova dvojčat od narození až po pubertu. Jak řešit školní docházku, zda umístit děti do jedné školy či do jedné třídy, zda odlišovat, či neodlišovat jednovaječná dvojčata, jak posilovat jejich vlastní identitu.
Příběhy ze života rodin s dvojčaty a vlastní zkušenosti z dětství dnes již dospělých dvojčat. Kluby a srazy dvojčat a trojčat, aktivity, výlety, doporučené kontakty.

První kniha v ČR na téma vývoje a výchovy dvojčat (autorka K.Rulíková) vyšla v roce 2002 a byla okamžitě rozebrána. Následoval dotisk v roce 2004 a opět byl velmi brzy rozebrán. Doplněné, přepracované a aktualizované vydání přichází na knižní pulty právě nyní, po roce, kdy rodiče dvojčat neměli možnost knihu nikde zakoupit.

V současnosti se rodí jedna dvojčata na padesát porodů a do budoucna toto číslo ještě poroste. Je důležité, aby v záplavě knih o těhotenství a porodu a výchově dítěte byla na trhu také kniha, která poradí rodičům se specifickými potřebami – rodičům dvojčat (trojčat).
Na další knize autorka v současné době pracuje a její vydání plánuje na léto 2009.

Více informací podá: Klára Rulíková, 602 144 206, rulikova@dvojcata.cz

______________________________________________________________________________________ Klub dvojčat a vícečat, o.s. je občanské sdružení, které vzniklo před 14 lety jako svépomocná skupina matek s dvojčaty.
Za 14 let působnosti se jeho aktivity rozšířily o poradenství, volnočasové aktivity, přednáškovou a publikační činnost, až po lobby za zájmy rodin s dvojčaty.
Klub dvojčat se jako jediná organizace svého druhu věnuje problematice dvojčat a vícerčat od narození po seniorský věk.
Klub dvojčat eviduje za dobu své existence přes 580 aktivních členských rodin, jeho pobočky jsou již ve 45 městech a obcích po celé České republice.